1500 млади лидери от цял свят се събират в Лондон през февруари

От Теодор Войников • Dec 15th, 2009 • Категория: Образование, Светът

От 8-ми до 10-ти февруари в Лондон ще се състои конгресът One Young World, на който 1500 млади лидери от 192 страни ще участват в дискусии по основните проблеми, пред които е изправен светът. Форумът ще завърши с декларация, която ще обобщава позицията на световната младеж по най-наболелите теми на съвремието: околна среда, политика, бизнес, религия, здравеопазване и медии.

Идеята за организиране на „младежко ООН” се ражда по време на Световния икономически форум в Давос, който се проведе в края на януари 2009 г. Целта на конгресът е да генерира потенциал от идеи и лидерство, както и да даде възможност гласът на утрешните лидери да бъде чут днес. Събитието ще се предава на живо по интернет, а най-интересните моменти ще бъдат публикувани на сайтовете на Би Би Си и Си Ен Ен.

Инициативата е подкрепена от световноизвестни имена от света на политиката и шоубизнеса, сред които са бившият главен секретар на ООН Кофи Анан, архиепископ Дезмънд Туту, музикантът Боб Гелдоф, ръководителят на Департамента на ООН по политическите въпроси проф. Ник Хейсом и др. Те ще влязат в ролята на съветници на бъдещите световни лидери и ще председателстват сесиите.

Партньор на форума е интернет платформата за кариерно развитие  BraveNewTalent.com, създадена от 25-годишния предприемач Лусиан Тарновски. На нея, както и чрез специално създадените приложения в популярни социални мрежи като „Фейсбук”, „Туитър”, „ЮТюб” и „Уейн”, ще бъдат издирвани най-способните и инициативни млади хора по света.

Минималният брой участници от всяка страна е двама души. Останалите делегати се разпределят пропорционално на броя на населението на всяка държава. Така Китай ще има 259 делегати, а Индия и САЩ – съответно 223 и 61. Организаторите отбелязват, че това е първият международен форум в историята, на който някои страни ще бъдат изцяло пропорционално представени на световната сцена.

Условия за участие

Успешният делегат трябва да отговаря на следните условия: да е роден след първи януари 1984 г., да притежава лидерски заложби, да изпитва интерес към глобалните проблеми, които ще бъдат обсъждани на форума, и да е активно ангажиран в една или повече от следните области: бизнес, благотворителност, образование, медии, политика, здравеопазване, околна среда, религия, земеделие и технологии.

Кандидатите трябва да се регистрират на сайта на BraveNewTalent.com и да създадат свой профил, в който да се представят и да изложат мотивите си за участие. След това трябва да убедят колкото се може повече хора да гласуват за тях, използвайки приложението на One Young World във Фейсбук. Тези, които съберат най-голяма подкрепа, получават гарантирано място на конгреса, стига да успеят да намерят спонсори за таксата от 3000 евро, която покрива разходите за път, храна, настаняване и организирането на самото събитие. Високата сума се дължи на големия брой участници от страни извън Европа и ЕС, които трябва да плащат за значително по-скъпи билети и за изкарване на визи. За да може да се покрият разходите, таксата от 3000 евро е еднаква за всички.

Основният начин за набиране на средства от участниците е с помощта на местни организации и компании, които ще бъдат споменати в материалите, съпътстващи събитието.

Крайният срок за участие е 31-ви декември 2009 г.

Българските участници

Участниците от България засега са само осем, като петима от тях са избрани за делегати с гарантирано място на конгреса – Боряна Пенчева, Мария Василева, Боян Юруков, Люси Сетиян и Димитър Мандраджиев. Участието им на форума зависи от това дали ще успеят да съберат сумата от 3000 евро до края на декември.

Общото между българските делегати е, че всички те са активни участници в интернет пространството, поддържат свой блог или онлайн медия и редовно изразяват позицията си по актуални въпроси и проблеми. Всеки от тях е ангажиран с някакъв проект или кауза – Люси Сетиян е автор на първия многоезичен блог на Балканите за признаването на геноцида над арменския народ и е сред най-активните участници в европейското състезание за блогъри, посветено на темата за климатичните промени и конференцията за климата в Копенхаген; Димитър Мандраджиев е съосновател и изпълнителен директор на фондация СОФИМОН, която от две години насам организира Софийски международен модел на ООН; Боян Юруков е победител в конкурса БГ Сайт за 2009 г. в категорията Личен блог/сайт с Блогът на Юруков; Мария Василева е автор на блог за българското образование, чиято цел е „да изследва нуждата от промени, които трябва да се въведат в традиционната образователна система.”

От e-comedia вярваме, че от поколението на 25-годишните (към което принадлежат и пишещите в този сайт) ще зависи в голяма степен политическото и икономическото бъдеще на нашата страна. Важно е както да се насърчава участието на младите в подобни инициативи, така и техните прояви да получават по-широко медийно отразяване. Така, от една страна, гласът им ще бъде чут, а, от друга, медийният контрол ще ги направи по-взискателни и отговорни към собственото им представяне. Затова през следващите два месеца до провеждането на форума ще ви представим всеки един от българските делегати в поредица от статии и интервюта, в които ще проследим историята на тяхното участие.

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников