Стартира портал “SOS за старините на България”

От admin • Jan 21st, 2015 • Категория: Новини

На 16 януари официално стартира Интернет порталът „SOS за старините на България” - www.sos-starini.bg. Инициативата е на фондация Credo Bonum и си поставя за цел да обедини археолози, историци и всички заинтересувани от опазването на безценното ни културно-историческо наследство граждани и организации в една обща платформа.

В обсега на портала www.sos-starini.bg влизат нередностите, свързани с консервирането на археологически обекти, финансирани по ОПРР на ЕС. В портала се представят обектите в риск, които след разкриването им не се стопанисват добре, засягат се проблеми с иманярски набези, които разграбват и увреждат голямо количество археологически обекти. Посочват се и проблемните клаузи в Закона за опазване на културно-историческото наследство, които позволяват тези нередности да се случват.

На Интернет адрес www.sos-starini.bg могат да бъдат подавани сигнали от всеки, свързани с опазването на културно-историческото ни наследство. Също там са посочени добри примери в областта като експонирането на тракийската могила Шушманец, но превес засега взимат множество примери на лоша консервация и реконструкция дори на знакови обекти като крепостта Стенос при прохода Траянови врата. В секцията Подкрепи сайтът ще публикува свои петиции, като първата такава е против възстановката на двореца на Асеневци върху хълма Трепезица във Велико Търново.

В съвсем скоро бъдеще ще заработи и Обществен съвет към „SOS за старините на България”, който ще се опита да внесе реални и необходими изменения в закона за културното наследство. От фондация Credo Bonum се надяват сайтът да предизвика будни граждани, които да дадат своя принос в борбата срещу иманярството и грабежите.

admin
Пишете на автора | Всички статии от admin