НАСА дава две стипендии за иновативни идеи

От Теодор Войников • Jan 29th, 2013 • Категория: България, Новини

Иновативни идеи от региона на Централна и Източна Европа и Турция имат възможност да спечелят две стипендии на стойност от $25 000 за участие във водеща технологична програма в изследователския център на НАСА в Силициевата долина, САЩ.

Програмата „Singularity University“, основана с участието на НАСА, организира таз годишното състезание в Централна и Източна Европа и Турция. Тази година най-добрите проекти на двама участници ще спечелят награди на стойност $25 000 под формата на стипендии за лятната програма в НАСА. Иноватори и предприемачи от Централна и Източна Европа и Турция могат да вземат участие. Те трябва да кандидатстват с проекти, които имат за цел да подобрят живота на поне 1 милион души в техния регион.

Състезанието „Singularity University Global Impact“ цели да намери и провокира нови възможности и идеи, които да подобрят живота на много хора, възползвайки се от последните научни и технологични разработки. Самото състезание се провежда за втора поредна година. През 2012 бяха представени повече от 50 проекта и организаторите очакват през 2013 година броят им да надхвърли 200. Иновативни идеи от Австрия, България, Чехия, Унгария, Румъния, Полша, Словения, Словакия, Турция и Украйна ще се състезават за двете стипендии. Победителите в състезанието ще вземат участие в програмата през 2013 г. Всяка стипендия се равнява на $25 000 и ще покрие всички разходи, включително: път, настаняване, храна и образователна програма.

“Много се радвам, че миналогодишният конкурс създаде такова добро впечатление и впоследствие моделът беше последван от други организации, много близки до нашата. Надявам се, че подобни състезания, ще ни помогнат да разпространим още по-добре технологичните иновации и предприемачеството в региона”, сподели Чаба Сабо - основател на „SU Global Impact Competition CEE&Turkey“.

„Това е безспорно една от водещите технологични програми в Света, а миналата година български участник успя да спечели стипендия и да замине в НАСА. Убеден съм, че и тази година ще имаме участници на финала на състезанието и че проектите им ще са наистина иновативни“, коментира Райчо Райчев – представител на Програма „Singularity“ в България.

Процесът на кандидатстване в тазгодишния конкурс „SU Global Impact Competition CEE&Turkey 2013“ ще се различава от този през 2012 година. Участниците могат да намерят цялата информация на уеб сайта: www.sucee.eu и да кандидатстват от 1-ви Декември до 15-ти Февруари. Кандидатстването ще премине в два рунда. Всеки от тях ще бъде оценяван поотделно. Хората, които бъдат избрани в първия етап ще имат възможност да работят върху имплементирането на проектите си преди решаващата фаза. Финалистите ще бъдат обявени през март, затова организаторите насърчават участниците да се включат още в първия етап на състезанието, за да имат повече време за работа по проекта в следващите етапи.

Финалистите ще представят идеите си по време на финала на Global Impact CEE&Turkey. Окончателното представяне ще бъде пред Салим Исмаил, бивш заместник изпълнителен директор на Yahoo, и редица регионални ръководители на големи корпорации. Финалът ще се проведе в Будапеща, Унгария в средата на април 2013.

За програма „Сингулярити“

„Singularity University“ е организация създадена в сърцето на Силициевата долина, в най-големия изследователски център на НАСА „Еймс“ в Калифорния. Програмата е основно средище за учени, изследователи, предприемачи и правителствени лица. Целта им е да разберат повече за последните иновации в експоненциално развиващите се технологии като: 3Д принтиране, роботика и изкуствен интелект, биотехнологии, нанотехнологии, технологии с космическа приложение.

Тези, които се справят с предизвикателството и спечелят състезанието ще станат част от интензивната програма. Тя включва образователни курсове във всички посочени области, както и посещения на част от най-големите компании в региона (Facebook, NASA, Google, Cisco) и срещи с високотехнологични стартиращи компании от Долината. По време на курсовете, участниците ще работят заедно с водещи учени и световноизвестни технолози. Към края на двумесечната програма, участниците ще представят своите собствени бизнес идеи, които могат да бъдат подкрепени от инвеститори от Силициевата долина.

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников