Маркетингът и Интернет – мисията задължителна

От Георги Любомирски • Feb 19th, 2010 • Категория: Светът


През 2009 година проникването на интернет в световен мащаб надхвърли 1 млрд. от жителите на планетата. И макар това да е само по-малко от една шеста от човечеството, тази една шеста е именно платежоспособната и образована, малцинството, което определя бъдещето на мнозинството.

Facebook, обичан и мразен, достигна своя 400 милионен регистриран потребител в края на 2009 година, нареждайки се на трето място в света по брой на населението след Китай и Индия. Безбрежен пазар в очите на маркетолозите, който според прогнозите ще достигне 640 млн. души към 2013 година.

Инвазията на мрежата в нашето ежедневие, работно и извън работно, придобива лавинообразни размери, а супер войниците й в лицето на Google, Wikipedia, You Tube, Facebook, MySpace, Twitter, Flickr и други жънат победа след победа на страната на виртуалния свят в битката му с реалния му побратим.

И така, какво точно представлява интернет маркетингът и какви са основните му инструменти за облъчване с информация на съществуващите и потенциални потребители.

На първо място интернет маркетингът не е спаменето чрез електронната поща или бомбардирането с линкове във всевъзможни форуми. Спамът е антимаркетинг и той може да унищожи имиджа на една компания и потребителското доверие в нея изключително бързо.

Интернет маркетингът се извършва със съгласието на потребителите и той се възползва от тяхното доброволно предоставяне на лична информация (мейл, навършени години, пол) при регистрацията на даден сайт. Именно подробната статистическа информация за потребителите в мрежата позволява маркетингът, който се прилага в нея да е доста по-тясно таргетиран, в сравнение с този прилаган в стандартните медии като, вестници, радио и телевизия.

С един конкретен пример това ще рече следното – фирма, продаваща сноуборд екипировка, ще постигне много по-висока ефективност с по-ниски разходи ако рекламира продуктите си чрез интернет реклама в сайтове за зимни спортове или тинейджърски сайтове, отколкото ако се изръси зверски за 30 секунден спот по Eurosport или БНТ по време на преките предавания от олимпиадата, например. В конкретния случай интернет е по-подходящия канал за комуникация с клиентите поради няколко факта: първо, съществуващите и потенциалните потребители вече са в нета и гледат олимпиадата в You Tube, някой стрийм с преки предавания или четат репортажи от нея в спортните сайтове.

Второ, интернет рекламата е доста по-гъвкава от тази по телевизията, един банер водещ до сайта на фирмата продавач може да седи и да чака да бъде кликнат денонощно в някой портал за зимни спортове, докато телевизионната реклама има възможност да сграбчи потенциалния купувач единствено по време на паузите на преките предавания, в които паузи потенциалният купувач често отива …до хладилника, тоалетната или някое друго ключово място в своя дом.

И на трето място, изработката на един рекламен банер струва с пъти по-евтино отколкото ТВ спот предназначен за праймтайма. Не казвам, че традиционната реклама не работи, но определено интернет вариантът й се справя по-добре и то на по-ниски цени.

Банерната реклама обаче е стар, изпитан и леко скучен маркетингов инструмент в интернет, по-интересно ще е да се обърне внимание на настоящите звезди в световната мрежа.

SEO (search engine optimization) или как да се наредим на първата страници с резултатите от търсенето в Google. От ключово значение тук е работата на маркетинговите специалисти и програмистите в посока на определяне на оптималния брой на думите на страницата, ключовите думи в сайта, линковете към други сайтове от вашата страница.

Wikipedia - всички сме забелязали, че резултатите на Wikipedia излизат на челни места при търсене в Google. Именно затова от голяма важност при провеждането на политиката на дадена компания в интернет е тя да поддържа богата и често обновявана страница в свободната енциклопедия.

Блогове и микроблогове - резултатите от блоговете също се толерират при търсене в Google, затова е важно да се следи активно какви коментари излизат от блоговете за продукта или марката, която искаме да промотираме в интернет.

Микроблог платформата Twitter предоставя добрата възможност за напълно безплатно облъчване с информация на потребителите чрез съобщения от корпоративния профил на организацията в микроблога. Към края на 2009 година регистрираните потребители в Twitter са близо 50 млн.

Социалните медии - YouTube и родният отличник Vbox7. Тук възможността е за спонсориране на канал, в който да излизат клипчета за фирмата или предлагания от нея продукт или просто качване на телевизионните реклами в You Tube с цел разширяване на зрителската им аудитория.

Facebook - на лов за Alpha потребители

Най-голямата социална мрежа в света със своите над 400 млн. потребители е канал за комуникация, който маркетингът не може да пренебрегне. Най-лесният и широко използван инструмент за реклама в интернет е чрез създаване на групи или фен страници на дадена марка или продукт. Веднъж присъединили се към група или станали фенове, потребителите автоматично получават съобщенията, които администраторите постват на страницата на продукта или марката. Разбира се, съществува възможността даден потребител да излезе от групата или да скрие съобщенията от нея, ако те са прекалено много и с неподходящо съдържание. По-интересен е случаят с вербуването на „Алфа потребители”, чрез които да се провежда маркетинговата политика на фирмата във Facebook.

Регистрираните профили в социалната мрежа могат да се разделят на три основни групи:

1% - са хората генериращи съдържанието, вече споменатите Alpha users или хора “хъбове”. Това обикновено са потребители с над 500 връзки в профилите си (частично изключвам т.нар. група “good looking females”), но по-важното от бройката е, че те генерират авторска информация и я разпространяват към другите.

9% - проактивни потребители, които коментират написаното от горния 1% и изразяват собственото си мнение по вече зададените теми/въпроси.

90% - това са потребители, които не коментират, но са повлияни от написаното от другите. Тази група потребители са в мрежата, но са заели пасивна позиция.

Целта на маркетолозите тук е да намерят Алфа юзърите и да се опитат да ги спечелят (включително и чрез парични стимули) да работят за имиджа на продукта или марката във Facebook.

Дотук изброихме едни от най-популярните интернет маркетингови инструменти, разбира се съществуват още, а вероятно някои от тях се раждат доката пиша тези редове на компа. Има обаче едно универсално правило в маркетинга, без значение дали е онлайн или офлайн и то е че, маркетингът е не толкова организация, колкото ориентация и начин на мислене насочен към предлагане на изгода и удовлетворение за потребителите. Интернет е просто един много добър начин всички ние да бъдем по-информирани и щастливи като потребители и, все пак, като хора.

*П.П. За написването на горните редове искам да благодаря на… Интернет и хората в него и се надявам, че те нямат нищо против да използвам предоставената от тях статистика и информация свободно.

Tagged as: ,

Георги Любомирски (24) е 99% магистър по маркетинг и 100% бакалавър по международни икономически отношения, завършил в УНСС. Към настоящия момент се подвизава в редиците на държавната администрация, където заедно с колегите се бори за ефективното усвояване на евросредствата, отпуснати по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013”. Извън работа обича спорта, книгите, театъра и да попийва алкохолец сегиз-тогиз.
Пишете на автора | Всички статии от Георги Любомирски