В СУ ще се проведе първият по рода си „Jessup” семинар по международно право в България

От Екип E-comedia • Feb 16th, 2011 • Категория: Новини, Образование

На 17 февруари (четвъртък) в 16 часа ще се проведе първият по рода си „Jessup” семинар в България, съобщиха от “Сдружение за Международни състезания по право”. Той е озаглавен „Jessup Семинар – Международно Право в Действие”. Домакин на Семинара е Софийският университет „Св. Климент Охридски”, а събитие ще се проведе в 292 Аудитория, на 4 етаж, северното крило. Лекторите са международни специалисти, които са в България по покана на Сдружение за Международни Състезания по Право. „Jessup Семинарите” са сред големите събития в сферата на Международното публично право, които се превръщат във форум, обсъждащ най-актуални въпроси и проблеми в тази област.

Jessup е едно от най-популярните състезания в света. Провежда се ежегодно от 1960 г., като в него вземат участие над 500 отбора от 80 различни държави. Състезанието представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН, Хага. В него вземат участие отбори, които са съставени от между 2ма и 4ма студенти, които защитават честта на университетa, в който следват. От състезателите се изисква да подготвят писмени защити (още наречени Мемориали) и впоследствие да пледират на устните кръгове в качеството на ищци или ответници. Следвайки правилата на Международния съд, първо пледира отборът, който защитава ищеца. Следва пледоарията на ответника, който отговаря на въпросите, повдигнати от ищеца. Отборите имат право на реплика и дуплика.

Устните прения се развиват пред панел от трима съдии, като за съдии на състезанието се канят едни от най-изтъкнатите специалисти по право. На международните финали през 2010 г. председател на финалния съдийски панел беше председателката на Международния съд в Хага до 2009 г. съдия Розалин Хигинс.

За повече информация моля пишете на orator@adp.bg.

Tagged as: , , , ,