Какво се случва, когато изложиш „Забранено изкуство”

От Теодор Войников • Jun 27th, 2010 • Категория: Светът

Как една изложба в центъра Сахаров в Москва стана жертва на политическата цензура

„Икономист”
24 юни 2010 г.
(със съкращения)

Достатъчно лошо е, когато една изложба привлече вниманието на руските криминалните власти. По-лошото е, че изложбата беше в центъра Сахаров в Москва, една от малкото институции в Русия, защитаваща традицията на човешките права с решителност, олицетворявана от известния физик и дисидент, чието име носи. Днес обвинителите искат организаторите на изложбата „Забранено изкуство” през 2007 г. – директорът на центъра Юри Самодуров и специалистът по история на изкуството Андрей Йерофеев – да бъдат осъдени на три години затвор за „принизяване” на религиозните вярвания на хората и подклаждане на религиозна омраза”.

Водещият руски интелектуалец и професор по руски в Оксфордския университет Андрей Зорин ни прати следния коментар върху случилото се:

„Днес всеки, който се интересува от случващото се в Русия, следи отблизо драматичния съдебен процес срещу Михаил Ходорковски. В същото време един друг процес привлича далеч по-малко публично внимание, но може да има също толкова сериозни последствия.

Преди три години един от водещите руски куратори на съвременно изкуство, Андрей Йерофеев, организира изложба, наречена „Забранено изкуство” в центъра Андрей Сахаров в Москва. Там той представи колекция от произведения на изкуството, чиято обща съдба е, че са били забранени за показване на предишни изложби. За да привлече внимание към политическата цензура, Йерофеев постави всички творби зад завеса, на която има дупка, намираща се по-високо от човешки бой. За да разгледа творбите човек трябва да се покачи на стол и да надникне през дупката. Единствено хората, които наистина искаха да видят произведенията на изкуството, бяха в състояние да го сторят. Само че Йерофеев, както и Юри Самодуров, директор на центъра Сахаров по това време, бяха обвинени в подклаждане на омраза и обида на религиозните чувства и срещу тях бе заведено дело.

Няма съмнение, че ако бъдат обявени за виновни, това драматично ще промени политическия климат в Русия и ще нанесе силен, ако не и смъртоносен, удар на бурно прокламираните планове на президента Дмитрий Медведев за модернизация на страната. Въпросът дали може да бъде постигната икономическа и технологична модернизация без политически реформи е обект на оспорвани дискусии в Русия. Но никой не може да се надява да модернизира едно общество без свобода на съзнанието и свобода на мисълта.

Руският образ в чужбина, който тъкмо започна да се подобрява, ще бъде опетнен за поне още едно десетилетие. Нещо повече, веднъж подушили кръв, радикалите и фундаменталистите ще станат още по-агресивни и упорити в усилията си да превърнат Русия във версия на Иран на Ахмадинеджад. Това, на свой ред, ще предизвика мощна реакция от страна на образованата част от обществото, най-вече сред младите хора. Да се смята, че този процес няма да има влияние върху живота на хората в Русия е толкова наивно, колкото беше преди седем години представата, че арестът на Михаил Ходорковски няма да се отрази на бизнеса и политиката.”

Целият текст на статията можете да прочетете тук

Tagged as: , , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников