Първо „чисто черно” порно в Южна Африка

От Виктор Владев • Oct 14th, 2010 • Категория: Светът


Преди всичко позволете ми да благодаря на Теодор Войников, че насочи вниманието ми към този материал. Не се сещам за по-добър начин да се появя отново в e-comedia от тази статия. :)

************************

Южна Африка се сдоби с първия си порно филм, с участието само на чернокожи актьори, чиято цел е да популяризира безопасния секс и борбата с вируса ХИВ, съобщи “Гардиън”.

Филмът “Мапона”, което на езика Сесото означава “Голи”, е заснет след искане на 30-те хиляди абонати на сайта за аматьорско порно Sondeza.com (няма да го давам като линк, разчитам на природната ви интелигентност :) ), които се оплакали от недостига на чернокожи таланти във филмите за възрастни, достъпни в ЮАР.

Повечето порно филми, които се гледат в Южна Африка, са или американски, или азиатски, или европейски, а в местната продукция доминират белите актьори, твърди продуцентът на филма Тау Морена. “През 80-те може и да е имало някой и друг междурасов филм, но оттогава не се е появило кой знае какво”, обяснява той.
“Нашето общество като цяло е консервативно. Тези неща се гледат, но обикновено хората не се замислят кой ги прави. В исторически план те не са определящи за нашата общност. Все още се опитваме да открием своето самоопределение като южноафриканци и досега внасяхме филми, вместо сами да ги правим”, допълва Морена.

Над 50 души се отзовали на обявата за кастинг за едночасовия филм в Sondeza.com. Подборът включвал тестове за ХИВ и други полово предавани болести. Сред кандидатите с най-различни автобиографии били избрани двама мъже и три жени, сред които танцьорка, известна под псевдонима „Титаник”.

Южна Африка е страната с най-много болни от СПИН на глава от населението в света. Морена изпитал желание да популяризира отговорното сексуално поведение. В актовите сцени на филма и двамата мъже ползват презервативи.

“Тъй като това е първият порно филм изцяло с чернокожи актьори, не искахме да възпроизвеждаме стереотипите. В медиите битува схващането, че младите хора са безотговорни. Всички говорим много за безопасен секс, но не го показваме. Имаме отрицателно отношение към презервативите. Средностатистическият човек вероятно не знае как да си сложи кондом”, коментира Морена.

“Филмът отправя деликатно послание за безопасен секс. Не искам да се изхвърлям с гръмки твърдения. Това си е грубичко забавление за възрастни, но в същото време е и начин да разпространим информация и познание”.

Порно индустрията в Америка наскоро беше хвърлена в шок, след като един от актьорите (или актрисите – информацията се пази в тайна) даде положителен резултат на тест за ХИВ.

Вече се планира продължение на “Мапона”, който бил заснет за три дни. Втората част ще върви в комплект с образователни материали.

В направени наскоро проучвания мнозина южноафриканци се обявяват против порнографията и заявяват, че върху нейното разпространение трябва да се наложат ограничения. По-рано тази година заместник-вътрешният министър Малуси Гигаба обяви, че проучва вариантите за забрана на порнографията в интернет и по мобилните телефони.

Морена, мъж, наближаващ 30-те от Йоханесбург, гледа на проблема философски. “Всичко е въпрос на поколения. Хората, чийто живот клони към залез, едва ли ще бъдат във възторг от нашия филм, но тези на възраст между 25 и 45 години като цяло нямат нищо против това, което правим”.

“Хубавото в Южна Африка е, че не съществува статукво за разпространението на порнография. Ние имаме възможността да изкореним експлоатацията на жените още от самото начало. В нашия филм на жените беше платено повече, отколкото на мъжете”. Изтъква Морена.

Tagged as: , , ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев