Зимбабвийски съд оправда известна дисидентка, измъчвана в ареста

От Виктор Владев • Sep 29th, 2009 • Категория: Новини, Светът

Зимбабвийски съд оправда обвинената в тероризъм известна активистка за човешки права Джестина Мукоко, след като установи, че тя е била подлагана на мъчения в ареста, съобщи Би Би Си. Върховният съд постанови, че Мукоко не може да бъде съдена отново по същите обвинения, след като тя разказа как агенти на службите за сигурност я отвлекли от дома й и я пребили.

Мукоко беше обвинена в заговор за свалянето на президента Робърт Мугабе. Според критици на партията на президента Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) обвиненията са били изфабрикувани, за да заглушат гласа на опозицията. Съдията призна, че държавата, в лицето на агентите от службите за сигурност, е нарушила конституционните права на Мукоко и свали обвиненията срещу нея. Най-малко трима души са подсъдими по същото обвинение.

Адвокатите на Мукоко разказаха пред съда, че тя е била подлагана на “симулирано давене”, заключвана във фризер и пребивана.

Когато чу решението на съда, Мукоко избухна в сълзи и прегърна приятелите си. Тя заяви, че предявените срещу нея обвинения са били безмсислени. “Току-що справедливостта възтържествува. Много се вълнувам, че отново ще бъда свободен човек в Зимбабве”, коментира тя и увери, че ще продължи дейността си в защита на човешките права.

Мукоко изчезна от дома си в началото на декември миналата година и цели три седмици за нея не се чу нищо. През този период правителството отричаше да я е задържало, докато в края на месеца тя не беше изправена пред съда. През май тя беше освободена под гаранция.

В края на миналата година десетки активисти за човешки права заявиха, че са били отвлечени от службите за сигурност. Някои от тях бяха освободени след кратко задържане, а срещу други бяха отправени обеинения. Много от арестуваните бяха привърженици на партията на премиера Морган Цвангираи Движение за демократична промяна (ДДП), която сключи споразумение за поделяне на властта със ЗАНУ-ПФ, след като Мугабе отказа да сдаде властта, въпреки че беше победен от Цвангираи на президентските избори.

По-рано тази година Цвангираи заяви, че случаят с Мукоко подкопава споразумението за подялба на властта, въз основа на което беше съставено правителство на националното единство с участието на ЗАНУ-ПФ и ДДП. Съгласно спогодбата Мугабе запази президентския пост, а Цвангираи беше назначен за премиер.

Международната общност от години обвинява Мугабе в груби нарушения на човешките права и в политика, довела населението до невиждана бедност. Зимбабве е страната с най-нисък БВП на глава от населението в света.

Говорител на ДДП заяви, че Мукоко и нейните събратя по съдба трябва да получат компенсации за страданията, които са им били причинени в ареста. Предстои да разберем дали това ще се случи.

Още за случая с Джестина Мукоко…
… за Зимбабве…
… и за Робърт Мугабе

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев