Турция и Армения ще установят дипломатически отношения

От Виктор Владев • Sep 28th, 2009 • Категория: Новини, Светът

Турция и Армения ще сключат споразумение за установяване на дипломатически отношения на 10 октомври, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Би Би Си.

След като бъде подписан от външните министри на Турция и Армения, договорът ще трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, за да влезе в сила.

Отношенията между Анкара и Ереван са традиционно обтегнати заради спора за масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война, за което Армения настоява, че е геноцид, а Турция отказва да приеме тази формулировка.

Анкара признава, че много арменци са били убити при разпадането на Османската империя, но настоява, че те са станали жертви на граждански сблъсъци, а не на държавно планиран геноцид и изтъква, че през този период са загинали и турци. Повечето западни историци смятат, че при погромите по време на войната са избити около 700 000 арменци и определят изтреблението им като геноцид. Според Армения в периода между 1915 и 1918 г. в Османската империя са загинали 1,5 милиона арменци. Съвременна Турция твърди, че броят им е завишен.

През април двете държави се споразумяха върху “пътна карта” за нормализиране на отношенията им. На 14 октомври арменският президент Серж Саркисян ще “върне” на турския си колега Абдулла Гюл посещение по случай втората квалификационна среща между националните отбори по футбол на Турция и Армения за световното първенство в Южна Африка догодина.

Още за арменския геноцид

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев