Турски интелектуалци се извиняват за геноцида над арменците

От Виктор Владев • Dec 15th, 2008 • Категория: Новини

Истанбул, 15 декември

Около 200 турски академици и интелектуалци ще отправят днес в интернет извинение за извършения от османските власти геноцид над арменците през Първата световна война, съобщи британският вестник „Индипендънт”.

„Моята съвест не приема отричането на ужасната катастрофа, на която арменците в Османската империя станаха жертви през 1915 г.”, гласи част от текста на извинението. „Осъждам тази несправедливост и [...] съм съпричастен с чувствата и болката на моите арменски братя. Отправям им своите извинения”, продължава текстът.

Турция признава, че много арменци са били убити при разпадането на Османската империя, но настоява, че те са станали жертви на граждански сблъсъци, а не на държавно планиран геноцид и изтъква, че през този период са загинали и турци. Повечето западни историци смятат, че при погромите по време на войната са избити около 700 000 арменци и определят изтреблението им като геноцид.

Академиците се надяват петицията да бъде подкрепена и от обикновени турци. „Искаме да можем да се погледнем в огледалото на сутринта [...] и да се почувстваме свободни, като най-накрая приемем своето минало”, заяви политологът Баскин Оран, един от четиримата организатори на инициативата.

Както можеше да се очаква, турските националисти реагираха гневно на новината за извинението, още преди то да бъде публикувано в интернет, и го определиха като национално предателство. Започнаха контракампании на граждани, които отказват да се извинят. Лидерът на националистическата Партия на националното действие окачестви инициативата като „плашещ пример за това докъде са достигнали упадъкът и разложението”.

Темата за случилото се с арменците в Османската империя по време на Първата световна война е една от най-деликатните в съвременна Турция. През 2005 г. нобеловият лауреат Орхан Памук беше изправен пред съд, защото твърдеше, че при геноцида, наричан още арменски холокост, са били избити един милион арменци. През януари 2007 г. турският журналист от арменски произход Хрант Динк беше застрелян от млад националист, защото настояваше за по-хуманна дискусия по проблема.

Един от първите турци, които нарушиха табуто, беше историкът Халил Берктай, който получаваше смъртни заплахи в продължение на месеци, след като през октомври 2000 г. заяви за турски вестник, че вярва, че Османската империя е извършила геноцид. Днес той е убеден, че условията за интелигентен дебат  в турското общество се подобряват. Според него въпреки яростните реакции, позициите на отрицателите на геноцида отслабват.

Преводът е със съкращения. Оригиналният текст на „Индипендънт” можете да видите тук.

Tagged as:

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев