В медиите и издателския бизнес се пие най-много

От Теодор Войников • May 25th, 2009 • Категория: Светът

Хората, работещи в медиите, издателския и развлекателния бизнес пият най-много, според британското министерство на здравеопазването, съобщи „Индипендънт”. Те консумират средно по 44 алкохолни единици[1] седмично, почти два пъти повече от максималната препоръчителна доза от 3 до 4 единици дневно за мъжете и 2 до 3 единици дневно за жените.

Специалистите по информационни технологии пият средно по 34 единици на седмица. Почти една трета от компютърните специалисти (или 29% от тях) заявяват, че са били подлагани на натиск от страна на своите колеги да пият. Обнадеждаващо, шофьорите, и вероятно изненадващо, учителите, са най-умерените потребители на алкохол във Великобритания, тъй като консумират средно по 24 единици седмично.

Служителите в секторите на финансите, застрахователния бизнес и недвижимите имоти са на второ място по въздържание от алкохол, което вероятно е показател, че шампанското е престанало да се лее в тези сфери на индустрията през последните 12 месеца.

Проучването не предоставя данни за навиците на британските депутати, но Министърът на общественото здраве Доун Примароло заяви: „Питието след работа е част от живота на работното място. Примамливо е просто да идеш и „да си сипеш едно” дори когато усещаш, че тялото ти има нужда от почивка. Но от една чашките бързо могат да станат много.”

Миналата седмица мениджърът на Тотнъм Хари Реднап забрани на своите играчи да пият алкохол, след като капитанът на клуба Ледли Кинг бе арестуван пред нощен клуб в Лондон, по подозрения за нанасяне на телесна повреда.

Данните, обявени от Министерството на здравеопазването през февруари, сочат, че броят на чернодробните трансплантации, в резултат на злоупотреба с алкохол, е нараснал с 61% от 1994 година насам.

Все пак има надежда, че посланието ще бъде разбрано. Продажбите на безалкохолни и слабоалкохолни бири са се качили с 10% миналата година, макар че те все още представляват само 3% от целия пазар на бира във Великобритания, на стойност 2 милиарда лири. Продажбите на обикновена бира са спаднали с 5%.

Крис Сорек, изпълнителен директор на фондация „Пий отговорно”, препоръчва да има два дни в седмицата, свободни от алкохол, както и да се правят редовни физически упражнения, за да се намали стресът от работата.

Класация на алкохолиците по професии:

Медии, издателски и развлекателен бизнес: 44 алкохолни единици на седмица
Компютърни специалисти: 34 единици
Работещи в сферата на услугите и продажбите на дребно: 33 единици
Застрахователен бизнес, финанси, недвижими имоти: 29 единици
Образование и транспортни работници: 24 единици

***

[1] Според научните разработки етиловата алкохолна консумация се измерва в алкохолни единици като единица мярка за консумирано количество. Една алкохолна единица се състои от 8 грама, която отговаря на 0.25 промила алкохол в кръвта и се съдържа приблизително в 150 мл вино, 250 мл бира и 30 мл концентриран алкохол.

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников