Кои книги лъжете, че сте прочели?

От Теодор Войников • Mar 7th, 2009 • Категория: Култура

Сара Ебнър

Гардиън

Това ми се случи наскоро. Обяснявах на някого колко много ми е харесала книгата на Барак Обама „Баща ми и аз” и как тя е променила моите възгледи за настоящия американски президент. Човекът, с когото говорех, се съгласи с мен, че това е „брилянтно написана книга”. След това, обаче, продължи да говори за Обама по начин, който предполагаше, че си няма и идея от биографията му. Усетих, че ме лъже.

Изглежда, че моят познат не е единствен. Очевидно две трети от хората са лъгали поне веднъж, че са чели книга, която всъщност не са.

В проучване на британската асоциация „World Book Day”, „Баща ми и аз” заема девето място. Проучването подрежда десет книги и различни автори, за които хората лъжат, че са прочели и тъй като аз не съм от тези, които лъжат твърде често (ще ми е неприятно, ако ме уловят), ще си призная тук и сега, че не съм прочела всичките в топ десет. Но с удоволствие заявявам, че, за разлика от 42 процента от запитаните, съм прочела първата книга в списъка - „1984” на Джордж Оруел. Мисля, че е чудесна.

Ето и останалите заглавия в топ 10:

1.1984″ от Джордж Оруел (42 процента)

2.Война и мир” от Лев Толстой (31 процента)

3. „Одисей” от Джеймс Джойс (25 процента)

4. Библията (не става ясно кой завет! 24 процента)

5.Мадам Бовари” от Густав Флобер (16 процента)

6.Кратка история на времето” от Стивън Хокинг (15 процента)

7.Среднощни деца” от Салман Рушди (14 процента)

8. „По следите на изгубеното време” от Марсел Пруст (9 процента)

9.Баща ми и аз” от Барак Обама (6 процента)

10. „Егоистичният ген” от Ричард Доукинс (6 процента)

Най-честата причина, поради която хората лъжат за книги, е, за да впечатлят този, с когото говорят. Ситуацията, обаче, може да стане сложна, ако разговорът се задълбочи.

Проучването разкрива още интересна информация. Много хора лъжат, че са прочели Джейн Остин, сестрите Бронте[1], Чарлз Дикенс, Фьодор Достоевски и Херман Мелвил.

Но на въпроса кои автори наистина харесват, запитаните отговарят : Джоан Роулинг, Джон Гришам, Софи Кинсела, Джили Купър, Дик Франсис, Мариан Кийс и Стивън Кинг (с други думи, най-продаваните писатели). 41% от хората признават, че прочитат края на книгата преди да я довършат (Ще бъда ясна: аз правя същото и се учудвам, че 58% от хората твърдят, че никога не са го правили).

За кои книги сте излъгали, че сте чели – ако има такива – и коя е любимата ви?

*** 

[1] Най-известните сестри в света на литературата са три: Шарлот написва „Джейн Еър”, Ан – „Обитателят на Уайлд Фел Хол”, а Емили е авторка на „Брулени хълмове”.

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников