Библиотеките – новото място за свалки

От Теодор Войников • Mar 19th, 2011 • Категория: Култура

Книгата може и да не е мъртва, но много от библиотеките по света изглеждат като отломки от изчезнала цивилизация – мрачни, студени, обезлюдени. Светът, какъвто го познават, си е отишъл и те вече не са единствени пазителки на знанието. За да оцелее, тази благородна институция трябва да се промени. За един от многото любопитни експерименти, провеждащи се в днешните библиотеки, разказва „Ню Йорк Таймс”.

Освен в университетските камупси и романтичните комедии, библиотеките не са обичайното място за свалки. Това обаче не спира няколко десетки души, повечето на възраст между 20 и 40 години, да се появят вторник вечер в главната сграда на обществената библиотека в Сан Франциско. Те са дошли, за да участват в спийд-дейтинг – популярни партита за запознанства, на които всеки разполага с няколко минути, за да опознае отсрещната страна, като целта е да се общува с възможно най-голям брой хора.

Сред тях е Джеремия Лий, софтуерен инженер на 33 години, който казва, че не е стъпвал в обществена библиотека от години. „Библиотеките привличат друг тип хора от тези, които можеш да срещнеш в бара”, казва Лий, който се е облякъл с тъмновиолетов пуловер и сини джинси за случая. Участниците в срещата са помолени да си донесат любимата книга. Лий е избрал „Повратна точка” от Малкълм Гладуел и „Пътят” от Кормак Маккарти.

Срещата се организира в една приземна стая. От уредбата звучат любовни песни. Участниците получават своите уникални номера. Дамите се настаняват на своите места, а господата се местят, като имат на разположение 4 минути за разговор, флирт или обмяна на литературни вкусове. По-късно библиотекарите обобщават информацията и свързват хората, проявили интерес един към друг.

Може ли „Атлас изправи рамене” да се „влюби” в „Трейнспотинг”? Възможно ли е да се породи привличане между читател на Джонатан Френзън и яростен привърженик на Елизабет Гилбърт?

Това са въпросите, които започват да си задават библиотекарите. Обществените библиотеки из страната започват да организират вечери за „бързи срещи” с надеждата да привлекат повече млади хора в читалните.

„Нашата библиотека иска да бъде място, на което се събират по-млади хора”, обяснява Доня Дръмънд, библиотекарката, която организира събитието в Сан Франциско с помощта на Фейсбук.

Корените на библиотечния спийд дейтинг изглежда са в Европа. Дани Тюис, библиотекар от Льовен, Белгия, е убеден, че той и неговите колеги са първите, въвели концепцията през 2005 г. Целта им била да съживят мрачните библиотеки и да ги превърнат в „по-оживени, непосредствени и емоционални” места. Тюис е обучил стотици библиотекари из цяла Европа как да провеждат литературни спийд дейтинг събития.

За разлика от класическия спийд дейтинг обаче, при този преобладават жените. Много библиотеки изпитват трудности с привличането на повече мъже. Една от срещите във Форт Колинс била отменена, след като така и не се записал нито един мъж. 

Някои препоръчват да се слагат снимки на привлекателни млади жени в брошурите, анонсиращи събитието. Други предлагат да не се обръща толкова голямо внимание на художествената литература, тъй като мъжете носят повече нехудожествени творби.

Във всеки случай това не било проблем за библиотеката в Сан Франциско, където всеки път се събирала шарена група от мъже и жени с най-различни интереси и професии. Не е изненадващо, че при това положение книгата казва много за нейния собственик.

Един мъж донесъл собствената си научно-фантастична книга. Друга участничка, Тифани Буковски, специалистка по маркетинг на 24, дошла с томче разкази на известния женкар, чиято фамилия носи – Чарлз Буковски. 

„Един младеж беше взел Кафка”, спомня си Буковски, която отишла на срещата широко усмихната и с изрязана рокля без ръкави. „Попитах го какво иска да каже за себе си по този начин”.

Момчето явно й допаднало. Няколкото остроумни реплики, които си разменили, я накарали да го включи в списъка с мъжете, които би искала да срещне повторно. Не станало ясно дали и той изпитва същото.

Колкото до софтуерния инженер Лий – той излязъл на вечеря и караоке с жена, с която се запознал в библиотеката. Въпреки че не се получило нищо между тях, Лий казва, че ще дойде отново.

Tagged as: , , , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников