Музика, емоции и човечност без граници – в „Универсиада”

От Виктор Владев • Dec 14th, 2010 • Категория: Култура, Новини

Ориенталска музика, композирана от канадка, посветила се на келтския фолклор. Парче на Гари Мур, по-популярно в изпълнение на Nightwish, но този път в аранжимент за перкусионен бенд, хор и ансамбъл за ирландски танци. Африканско парче, станало известно това лято покрай едно голямо спортно събитие, в изпълнение на една кръшна латиноамериканка. Не, това не е началото на виц от типа: „Негър, китаец и равин влизат в бар”. Това е само един акцент от нетрадиционната програма на благотворителния концерт „Приятелски ноти за Ангел”, който ще се състои в сряда (15 декември) в зала „Универсиада”/Изток (камерната зала) от 19:00 часа.

Организаторите на концерта гарантират, че меломаните ще се почувстват в свои води. За това ще помогне група X-R@y, която стана известна след участието си в шоуто „България търси талант”, както и впоследствие със свои самостоятелни изяви. Уникалният акустично-етно-джазиран подход на момчетата към своята и към чуждата музика може да се илюстрира доста удачно с израза „мед да ти капе на душата”.

Последното изречение може спокойно да се използва и за дуото Крум Атанасов и Биляна Гоцева, за което се надяваме в бъдеще да се говори все по-често. Освен музика в концерта ще има и танци. Буйната кръв на публиката ще се посмрази от фрагмент от танцовия спектакъл „Жълтата гостенка” по едноименната поема на Христо Смирненски. Ансамблите за ирландски танци „Irish Mistery” и „Келтски феникс” обаче ще се погрижат тя отново да кипне.

Тъй като програмата е доста богата, има още за четене. В концерта ще вземат участие струнният квартет „Tutte Corde”, младите таланти от детска актьорска работилничка „Хлапета”, китаристът, певец и композитор Николай Димитров и приятели (много от които участват в поне един от изброените състави), хор „Ave Musica” и перкусионен състав „Art Libitum”.

Както подсказва заглавието, поводът за събитието не е празничен, но смисълът, заложен в него, може да го превърне в истински празник. Концертът е благотворителен и целта му е да се съберат средства за трансплантация на стволови клетки на Ангел Ангелов – бивш професионален състезател по мотоциклетизъм, пострадал жестоко в катастрофа. След близо година, прекарана в кома, Ангел се пробужда и има шанс за пълноценен живот. За целта е необходимо скъпо лечение с трансплантация на стволови клетки в клиника в Москва. Сестра му Теодора Недялкова, позната на публиката от шоуто “Bailando”, което приключи миналата седмица, организира множество инициативи за събиране на средства за Ангел.

Входът е свободен. Вътре в залата ще има урни, в които всеки може да направи дарение според желанието и възможностите си. Въпреки че концертът е може би най-приятният начин да помогнем на този млад мъж, има и други начини. Повече информация за тях и
за него можем да открием на сайта: http://www.angelangelov.net.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев