София филм фест 2011

От Екип E-comedia • Mar 7th, 2011 • Категория: Култура

Ива Кирова

Месецът на бяло-червените мартеници тази година се превръща в едно истинско цветно празненство за киното. 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест предоставя възможност на почитателите да се докоснат до новите постижения на киноиндустрията от цял свят.

От 4 до 13 март 10 киносалона в столицата отварят врати за над 100 игрални, 30 документални и 70 късометражни филма, разделени в няколко фестивални категории. А от 14 до 20 този месец ще има допълнителни прожекции в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Програмата

Американският носител на Оскар “Черният лебед” на Дарън Аронофски постави началото в Зала 1 на НДК. За финал е запазен руският филм с подходящото заглавие “Краят” на Алексей Учител, отново в зала 1.

Някои от най-интригуващите заглавия във феста са включени в категорията на победителите в Голямата петорка – фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.

В категорията “Киното днес” участват последните филми на големите майстори на съвременното кино, сред които “Как прекарах това лято” на Алексей Попогребски, “Морфин” на Алексей Балабанов и „Красиво” на Алехандро Гонзалес Инариту.

Третата категория – “Киното утре” – включва творби на новите открития в модерното кино - “Зимна ваканция” на Ли Хонги (носител на “Златен леопард” в Локарно), представения като проект на София Мийтингс “Адриен Пал” на Агнес Кошич (”Особен поглед” в Кан), “Бягството” на Фео Аладаг (с над 20 награди).

На фестивала участват и два български филма - “Подслон” на Драгомир Шолев и “Тилт” на Виктор Чучков-син

Специалните гости

Сред гостите на фестивала тази година ще видим италианската актриса Клаудия Кардинале, която на 11 март ще получи наградата на София в Зала 1, непосредствено след прожекцията на филма “Гепардът” от 1963 г., в който тя играе главна роля.

Френският режисъор и носител на Оскар и Златна палма от Кан за шедьовъра “Един мъж и една жена” (1966) Клод Лъолюш също ще бъде награден за своя принос съм кино изкуството. Той ще представи новия си киноразказ “Толкова много любов” (Ces amours-la) пред българската публика.

Роденият в Грузия, израснал в Русия и творящ във Франция легендарен режисъор Отар Йоселиани също ще стане част от кинофестивала на годината. Зрителите ще се потопят в неговото ново филмово откровение с автобиографични елементи “Изгнаници” в Euro cinema на 12 март.

Тази година внимание и приз получи родната звезда Руси Чанев. Днес, на 7 март, в кино Одеон ще бъде излъчен кинобенефисът “Авантаж” с негово участие.

Специалният акцент

Киносъбитието на 15-ия София филм фест е иновативният 3D проект на Вим Вендерс “Пина”. Лентата за живота и изкуството на великата германска хореографка Пина Бауш ще бъде показана за първи път след премиерата й на Берлинале 2011. Ексклузивни прожекции може да очаквате в Синеплекс на 11 и 12 март.

Музикалният финал

Най-мащабният кинофестивал ще бъде закрит с яркото визуално и музикално представление на турската група Баба Зула. Съвременна електроника, блендирана с традиционните звуци на дървени лъжици и саз ще огласят София лайв клуб вечерта на 13 март.

Tagged as: ,