Black Hole

От Ралица Романска • Nov 16th, 2008 • Категория: E-comedia представя

Те са Асен (барабани), Васко (вокал), Камен и Петър (китари), и Николай (бас) или накратко „Black Hole” – една от най-приятните банди на съвременната българска рок сцена. Свирят предимно в клуб Fans, който обикновено е претъпкан по време на изпълненията им, но преди можеше да ги срещнеш и в „Сцената”, а скоро отново ще ги видим в Студентски град – този път в „Маската”.

Те са музиканти в истинския смисъл на думата – не от онези, които забиват на плейбек и пробиват единствено заради дълбоките джобове на родителите си. И не от другите – сещаш се, с големите гърди, русите коси и популярните сред младежта клипове за възрастни.

Но вместо да ти разказваме за тях, нека те сами да го направят. Ти, от своя страна, можеш да хвърлиш поглед на профила им в My Space (www.myspace.com/blackhole59). Ако ти харесат, ще се видим на следващия лайф.

Здравейте. Как се появи името Black Hole? Какво означава то за вас? Каква е идеята зад него?

Асен: Появи се, когато бях с един приятел, който се занимаваше с музика. Една вечер гледахме научно-популярен филм за черните дупки, как поглъщат всичко. Решихме, че това е много добро име.

Васко: И ние поглъщаме всичко.

Асен: Публиката си предимно с нашата музика.

Васко: Засега поглъщаме главно пържоли и ракии.

От колко време съществува групата и колко души са минали през нея? Кой от вас може да се нарече неин основател?

Асен: Групата е създадена през 2002 г. Пет души сме в нея. През групата са минали 4-5 човека, докато достигнем до този състав. Сега сме в окончателния си състав. Много добре се чувстваме заедно. Аз съм инициатор за създаването на групата.

Как събра останалите около себе си?

Асен: По кръчми, интернет, в музикални магазини.

Кои са Black Hole в реалния живот? Кажете по няколко изречения за себе си! С какво се занимавате, когато не свирите?

Асен: Занимавам се с отдаване на коли под наем, продажби на недвижими имоти, уча “Регионална и политическа география” в Софийския университет. Обичам да ходя на купончета, да се забавлявам.

Петър: В момента не се занимавам с нищо извън групата. Завършил съм Софийската духовна семинария в София. Професия свещеник, коренно различно от това, което правя в момента. Сега прекарвам времето си с групата, свиря… това са нещата, които се въртят около мен в момента.

Николай: Аз съм от Харманли. Общо взето всички сме от различни краища на България. Работя в строителството. Освен свиренето другата ми страст е рисуването. Занимавал съм се с татуировки, портрети. Занимавал съм се и със спорт. Тренирал съм каяк.

Камен: С музика се занимавам сериозно от 10 години. Много се разбираме с пичовете от Black Hole. В свободното си време работя в един музикален магазин.

Васко: Аз съм вокалът на групата. Пея също и в един пиано бар. По професия съм актьор. Но в момента съм безработен актьор.

Колко авторски парчета имате досега? Кога да очакваме албум?

Камен: Дано успеем да запишем песните до края на годината. Не се наемам да казвам някакви срокове поради независещи от нас обстоятелства. Парчета има готови, има идеи, работи се върху тях и така. В момента имаме записани готови три парчета. Четвърто е на път да излезе. Иначе свирим и кавъри. Няма рок група, която да не е започнала първо да свири кавъри и след това вече почва да прави авторска музика.

Къде свирите?

Васко: Свирим по клубове и фестивали. Най-много обичаме фестивали, защото се събират повече хора. В София свирим в един-единствен клуб, защото собственикът ни подаде ръка още в самото начало. Затова свирим само при него. Става дума за Fans.

Какъв е стилът ви? Подражавате ли на някоя известна група? Какви са музикалните ви влияния?

Васко: Е, не може да не приличаш на някоя група, дори и да не го искаш. Общо взето сме рок енд рол банда.

Камен: Стремим се да звучим като нас. Търсим собствения саунд. Ясно е, че има някакви музикални влияния. Всеки е слушал някаква музика, израстнал е с любими изпълнители и групи.

Васко: След толкова години свирене и пеене няма начин да не почнеш да търсиш собственото си лице, защото в един момент омръзва да правиш кавъри.

Ако имате възможност, с коя известна група бихте свирили?

Асен: Групата, с която бихме искали да свирим, е Металика. Те ни вдъхновяват за музиката, която правим. Също и Godsmack имат влияние върху нашите творби.

Какво е усещането да си музикант? Тежко ли е? Вярна ли е поговорката “музикант къща не храни”?

Петър: Първо да кажа, че всичко това е започнало най-вече като хоби. В началото изобщо не сме се замисляли да изкарваме пари. Просто така се получи. Не мога да кажа, че могат да се изкарват много пари в България. Всичко правим главно за нас, за наше удоволствие. Най-голямата мечта на всеки, който се занимава с изкуство, е да си изкарва прехраната с хобито си. Надяваме се някой ден това да стане и при нас.

Слуша ли се рок в България? Има ли възраждане на рок културата?

Васко: Разбира се. Няма човек, който да ходи по чалга заведения, да няма поне една рок касета. От тези, които е слушал още от малък.

Камен: Най-интересното е, че като свирим авторските си неща, хората ги приемат добре, даже вече ги познават.

На какъв език пеете?

Васко: Има едно парче на български. Останалите три са на английски. Няма никакво значение. Ако знаех испански, щях да пиша на испански. Така идва. Няма стратегия. Идва ти на английски – пишеш на него. За да напишеш нещо на какъвто и да е език, ти трябва идея, рима.

Кой пише музиката, кой – текстовете?

Васко: Заедно правим всичко.

Камен:Всеки почва да си свири нещо, докато някой дочуе нещо, някой готин риф и казва: “можеш ли да повториш”. После почваме да го развиваме. Текстовете ги пише предимно Васко и винаги ни пита на каква тема да са.

Васко: Винаги съм казвал, че темите в поезията са три (а текстовете на песни също са вид поезия) – живот, смърт и любов. За друго не можеш да пишеш. Всичко останало е производно на тях.

На какъв концерт бихте участвали с удоволствие и на какъв – не?

Петър: Не бихме участвали на концерт с някаква политическа цел и да трябва да свирим безплатно. Бихме участвали само срещу съответната сума.

Васко: Това зависи от нашите убеждения. Не можеш да свириш за кауза, която не харесваш. Парите не са най-важното в случая.

Интересувате ли се от политика? А от спорт?

Всички: Не.

Къде се събирате да репетирате? Можем ли да ви наречем “гаражна група”?

Камен: Не, ние сме таванска група. Свирим на таван, който е на Асен. Там се чувстваме като у дома си.

Трудно ли се добива популярност в България?

Николай: Да добием популярност тук е доста трудно нещо. Единственият вариант е да имаш някого зад гърба си, който да те лансира. По този начин можеш да получиш популярност. Ако си сам, няма как, много трудно.

Какво да очакваме скоро от групата? Къде можем да ви слушаме през този месец?

Камен: На 26 ноември имаме концерт в “Маската”.

Tagged as: ,

Ралица Романска (23) е на път да приключи с изучаването на международни отношения. В момента работи в РФИ България.
Пишете на автора | Всички статии от Ралица Романска