Филмов цикъл и фотоконкурс “Градът като контекст на…”

От Екип E-comedia • Apr 7th, 2009 • Категория: E-comedia представя, Новини

Зорница Драганова от Асоциацията на Студентите по Социология в Софийския Университет написа за e-comedia:

В повечето случаи градът е всичко, което правим и дишаме. Ако си много natural тип и решително се разграничаваш от тия, на които само град им е в главата, нека те изненадам – отношението ти към града и отношението ти към natural-а е от една и съща природа (не като природата в двора, а като тази на нещата). Даже това дали се усмихваш, или се дразниш, като те наричам natural, е част от контекста на града. А на какво е контекст градът?

Независимо дали си съгласен или не, че градът обикновено е всичко, което мислиш и дишаш, си поканен да погледаш филми с други млади хора и да кажеш как ти се е сторило участието на Града в него; или да участваш в конкурс за фотография за Града, в който се намираш, не се откриваш, протестираш или просто си вървиш насам-натам.

Става дума за две инициативи на Асоциацията на Студентите по Социология в Софийския Университет. Обединяващото заглавие “Градът като контекст на…” предразполага към максимално широко и свободно тълкуване на Града във всичките измерения, за които можеш да се сетиш - социални, междуличностни отношения; Градът като ниша за индивидуалността, като активен участник в сюжета на личната история, като публичност, без която срещата на несъвместимостите би била трудно възможна. Или като нещо, което никой, освен теб, няма да се сети.

Филмовият цикъл вече върви - на 1ви Април стартира с “Лисабонска история” на Вим Вендерс и ще продължи да се случва всяка априлска сряда до 22-ри включително. Филмите са “Недосегаемите” на Браян де Палма, “Фотоувеличение” на Антониони и “Шофьор на такси” - Скорсезе. Всяка прожекция е последвана от дискусия за града - как се появява и проявява, как се отнася интерпретацията му в конкретната творба към нашите представи и възприятия за него. Всяка дискусия пък е последвана от непринуден разговор, с когото си искаш, на по чашка вино. Прожекциите са в зала 200 на бл. 4 на Източния кампус на СУ, т.е. на бул. Цариградско шосе 125, от 18:30 часа. Входът е свободен.

Фотоконкурсът продължава до 25.04.2009 г. и отправя предизвикателството да уловиш момент, да събереш история или да запечаташ фрагмент, който изразява едновременно Града и твоята гледна точка към него. Авторите могат да изпратят до 3 снимки, свързани с темата “Градът като контекст на…”, на хартиен носител или по електронна поща. Подробности за координатите на АСССУ и техническите параметри за фотографиите можеш да откриеш на този адрес. Селекцията от най-добрите 13 фотографии, които журито ще избере след крайния срок, ще бъде представена в изложба във фоайето на Катедра “Социология”.

Ще се видим там … между града и виното.

Tagged as: