“Гугъл” ще дигитализира 400 000 книги на Австрийската национална библиотека

От Екип E-comedia • Jun 16th, 2010 • Категория: Култура, Новини

Австрийската национална библиотека е подписала сделка с „Гугъл” на стойност 30 милиона евро за дигитализация на 400 000 книги с изтекли авторски права, съобщава Агенция Франс Прес.

Проектът засяга една от петте най-големи колекции в света на литературни произведения от 16-ти до 19-ти век, чийто обем се равнява на 120 милиона страници.

По силата на договора, „Гугъл” ще покрие разходите за дигитализиране на колекцията – между 50 и 100 евро на книга – сума, която според изявление от библиотеката, не може да бъде набрана без външно финансиране.

Читателите ще имат достъп до сканираните книги на сайта на Австрийската национална библиотека, както и на страниците на проекта на „Гугъл” за дититализация на книги и на европейския й аналог „Еуропеана”.

От няколко години американският гигант сканира милиони книги в опит да създаде цифрова библиотека и онлайн книжарница, но проектът бе съпътсван от непрестанни обвинения в нарушаване на авторските права.

До момента „Гугъл” са сканирали около 12 милиона книги от над 40 библиотеки, включително тези при университетите „Станфорд” и „Харвард”. През март тази година бе сключена подобна сделка и с италианското правителство за цифровизиране на националните библиотеки в Рим и Флоренция.

Tagged as: , ,