София бе домакин на международно състезание по европейско право

От Екип E-comedia • May 7th, 2010 • Категория: България, Образование

Отборът на СУ „Св. Климент Охридски” завърши на пето място на много малко точки след представителите на Варшавския университет и гостите от университета Комениус - Словакия.

Димитър Делчев

През изминалия уикенд Софийският Университет и Върховният Касационен Съд бяха домакини на Състезанието по Европейско право, което се организира под егидата на Съда на Европейския Съюз. Това е първият път, в който в София се организират финалите на състезание по международно право от подобен ранг. В правните среди събитието се счита за изключително престижно, защото довежда в държавата домакин световни и европейски специалисти. Председател на съдийския панел беше Генерален Адвокат в ЕС Елеонор Шарпстън, помагаха й изтъкнатият професор по Право на Интелектуалната Собственост – Бил Корниш (Кеймбридж), специалистът по Право на Европейския Съюз Джонатан Морган (Оксфорд), експертът по Международно Частно Право – Ричърд Фентингъм (Кеймбридж) и други професори и специалисти в СЕС.

София беше домакин, тъй като по регламент състезанието се провежда в държавата, от която предходната година е отборът победител. През 2008 отборът на СУ категорично спечели титлата и така завоюва най-голямата победа за България в историята на международните състезания.

Началото на състезанието беше дадено с вдъхновяващата реч на Председателя на ВКС – проф. Лазар Груев.

След проверка на писмените им защити по казуса, до финалния кръг достигнаха 16 отбора от университети в България, Грузия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария и Чехия. Конкуренцията между първите пет отбора беше особено силна. В крайна сметка до финала достигнаха отборите на Латвия и Малта. Още след като бяха обявени финалистите се коментираше, че Малта имат бонус заради това, че английският е един от официалните им езици. Това обаче не се оказа решаващо, тъй като латвийците боравеха с езика все едно им е майчин. На ниво аргументи обаче, малтийските състезатели впечатлиха повече съдиите. Независимо че бяха дебютанти в състезанието, отборът приложи перфектно обмислена стратегия, като успя до самия финал да запази неразкрити отлични аргументи, които бяха хем иновативни и смели, хем убедително обосновани. Друго нещо, което публиката видя беше мигновената реакция на съдийските въпроси, която малтийците демонстрираха. Те отговаряха на въпросите ясно и точно и успяваха да кажат именно това, което един специалист по Европейско право иска да чуе, докато латвийците открито заобикаляха неудобните за тях въпроси. В трудните си моменти на финала латвийските състезатели изоставяха правните твърдения и започваха да представят политически идеи, което е донякъде умение, но с него в никакъв случай не трябва да се прекалява на състезание от подобен ранг.

Финалът продължи 3 часа, като напрежението беше толкова голямо, че публиката и за момент не изгуби интерес. Председателката Шарпстън засипа състезателите със сложни въпроси по проблеми, по които няма никаква практика, което изискваше творчество и юридически талант. След оттеглянето си съдиите се бавиха дълго време, което после обясниха с нелесния избор. Точно в 18:30 часа Генералният Адвокат излезе от съдийската стая, последвана от останалите съдии. Напук на напрежението в залата тя не обяви победителите, а използва следващите 30 минути, за да прочете своето решение по казуса. След още няколко приветствия най-накрая се разбра кой е шампионът за 2010 и това докара малтийските състезатели до бурна радост. Единственото момче в отбора заплака от щастие. Емоциите бяха заслужени. Въпреки разочарованието от второто място, латвийците показаха, че са усетили духа на състезанието, поздравиха малтийците и признаха, че са заслужили шампиони.

България бе представена на събитието от два отбора – на СУ и УНСС. И тази година затвърдихме извоюваната в последните няколко издания добра репутация, като отборът на СУ се класира на полуфинали, а двама от неговите състезатели Боряна Петкова и Теодор Тотев спечелиха награди за ораторско майсторство. В крайното класиране Софийският Университет се нареди на 5-то място, на много малко точки след представителите на Варшавския университет и гостите от университета Комениус - Словакия.

Патрон на състезанието беше Председателят на НС г-жа Цецка Цачева. На официална церемония в пленарната зала този понеделник тя изказа много топли думи към състезателите и българските отбори. Като юрист тя сподели, че подобни състезания са изключително ценни за личностното и професионалното израстване на младите юристи. Професор Уилям Корниш, като най-възрастния и титулуван член на съдийския панел получи плакет 130 години НС лично от г-жа Цачева. Той използва дадената му дума, за да изкаже възхищението си от организацията на състезанието, като за него най-голям принос за комфорта на отборите и съдиите в България имат местните партньори на Кеймбридж – Сдружение за Международни Състезания по Право, в което членуват предимно бивши участници в състезанието, включително и шампионите от 2008 г.

Подобни събития са не само повод за радост и гордост, но и една голяма надежда за страната ни – под покрива на СУ тази неделя видяхме едни от най-талантливите млади юристи в Европа да участват в една истинска интелектуална битка на ораторите. Българските студенти показаха, че уменията и знанията им са не по-лоши от тези на колегите им и че българската правна школа се развива. Дай Боже участието в международните състезания по право да се схване и от останалите правни факултети в страната като една чудесна добавка към образователния им процес. От това ще спечелят техните студенти - участвалите в състезание по европейско или международно право биват предпочитани от работодателите при набирането на служители и завързват безценни контакти с преподаватели и практици на световно ниво, които в бъдеще имат огромен принос за развитието им.

Казусът: Защита на лични данни от публикация в интернет

Авторитетна фамилия на политици от страна в ЕС се занимава от векове с винопроизводство. Покрай кризата бизнесът им не върви и на фамилията се наложило да кандидатства и да получи субсидии по линия на ЕС от Европейския земеделски гаранционен фонд (EAGF). Но фамилията с ужас научава, че земеделският министър ще обяви в сайта си, че са взели субсидията. Разнасят се и слухове, че фамилията ще бъде в графа “Злоупотреби”, което ще накърни позициите й на предстоящите избори. Разбират също, че в сайт от съседна държава-членка на ЕС бенефициентите на субсидии също ще бъдат подробно описани и определени като компании с финансови затруднения.

Ситуацията кара фамилията да заведе две дела, като изисква от Върховния съд на страната си да забрани публикуването на поименна информация за бенефициентите - от местния министър и от сайта на съседната страна. В противен случай биха се нарушили личните данни, гарантирани от Европейската харта за правата на човека.

По този повод Върховният съд отправя шест въпроса до Съда на ЕС за съобразяване на европейските директиви с вътрешното законодателство. Включително как точно да се разбира засягането на личните права чрез интернет сайт - дали това става в държавата, в която е сайтът, или там, където ищецът се радва на добра репутация. Има и питане за публикуването на лични данни.

Победителите от Малта твърдят, че при иск за клевета или нарушаване на лични права чрез интернет сайт отговорност се носи пред съда на държавата, където наклеветеният има добра репутация, а не непременно в страната, където е сайтът. Така фамилията може да заведе делото в своята държава.

Отборът на Малта защитава и позицията, че еврокомисията е надхвърлила правомощията си, като е позволила на държавите членки да публикуват лични данни.

Tagged as: , ,