Сладко, кисело, солено, горчиво… кой е петият вкус?

От Теодор Войников • Feb 9th, 2010 • Категория: Светът

От откриването му преди 102 години от японски учен „умами” е очаровало химици и авангардни топ готвачи, решени да разбулят тайната на т.нар. „пети вкус”, пише на сайта си „Индипендънт”.

Днес тайнственият вкус е на път да прескочи от университетските лаборатории и ресторантите „Мишлен” направо на улицата. Причината? Създаването на умами в туба.

Две британски вериги супермаркети започват да предлагат паста, богата на съставки, които създават вкуса умами, направена от известен лондонски готвач и автор на кулинарни книги.

Пастата, наречена „Вкус № 5”, е първият опит да се предлага продукт като единствен източник на умами.

Лаура Сантини създава пюрето, което съдържа паста от аншоа и манатарки, докато управлява своя семеен италиански ресторант в елитния лондонски квартал Белгравия. „Исках да развенчая представата за умами като за нещо, интересуващо единствено учените, което не може да бъде разбрано от останалите. Истината е, че умами трябва да представлява интерес за всеки, който има небце” , обяснява тя.

„Умами е част от нашето ежедневно хранене, просто много от нас не знаят как да го нарекат. То придава дълбочина на вкуса. Всяка кулинарна култура има съставки, богати на умами, било водораслите в Япония или италианското сирене пармезан.

Името „умами” идва от японската дума за „приятен вкус”. То назовава вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали  и отлежали храни и в хранителната добавка мононатриев глутамат, която е открита през 1907 г. от японския учен Кукунае Икеда.

Според кулинарните експерти сред по-популярните храни, които съдържат вкуса умами, са аншоата, пармезана, гъбите и соса Уорчестършир.

Цялата статия можете да прочетете тук

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников