Кой иска да бъде герой?

От Теодор Войников • Dec 3rd, 2009 • Категория: Светът

Шведската компания, която събира таксите за финансиране на обществените радио и телевизия в страната, благодари на своите клиенти с клип, в който те са герои на свободното слово.

Герой на свободното слово

Вашият образ е навсякъде – наднича от билбордове по оживените градски кръстовища и площади; провокира любители и специалисти в галериите за модерно изкуство – цветен и умножен по четири в традицията на Анди Уорхол; размахван е като вдъхновяващ символ на свободата на табелите на демонстранти по целия свят; в сърцата е на милиони незнайни хора, които грижливо пазят снимка с вашия портрет в портмонетата си. Вие сте глобална икона и герой на свободното слово… защото си плащате годишната такса.

В драматично-сърцераздирателен холивудски стил клипчето „Tackfilm” – “tack” на шведски означава „благодаря”, - представя пресконференция, която хората в Швеция и по целия свят следят със затаен дъх. Говорителката посвещава словото си на героя, благодарение на който съдържанието на публичните радио и телевизия е независимо от рекламодатели и политически натиск.

„Във времена като днешните ние трябва да си зададем няколко важни въпроса. Как можем – ти, аз, нашите приятели и деца – да бъдем сигурни, че всичко, което виждаме по телевизията и чуваме по радиото, е истина? Откъде знаем дали нашите мнения са действително наши? Как можем да бъдем сигурни, че гласът на слабите ще бъде чут и няма да бъде заглушен? Мога да ви кажа как! Има един човек, на когото трябва да благодарим за всичко това. Трябва да му благодарим за това, че ни дава нови перспективи; за това, че ни дава право на избор; за това, че ни дава алтернатива на еднообразието и краткосрочното мислене. Дължим много на този човек за това че превръща обикновения ден в специален. Ден, в който се изправяме от креслото срещу телевизора и казваме „Промених си мнението”. Само една дума може да отдаде дължимото на този човек: „Герой”. Благодаря ви.”

В служба на обществото

Обществените медии в Швеция се финансират главно от телевизионни такси, които се плащат от всяко домакинство, притежаващо работещ телевизор. Годишната такса на едно домакинство възлиза на около 200 евро, като тази сума варира в зависимост от икономически показатели като степента на инфлацията.

Всяка година в Швеция стотици хиляди хора не плащат своите лицензионни такси, поради което Radiotjänst, частната компания, която има за задача да ги събира, е принудена да възприеме нов подход – вместо да преследва некоректните платци, тя решава да благодари официално на всеки, който редовно спазва задълженията си.

Преди около две седмици Radiotjänst организира кампания, в която лично благодарят на всеки честен гражданин. След като качите своя снимка на сайта на компанията, вие автоматично ставате главно действащо лице във филм, в който целият свят ви благодари за това, че защитавате свободата на словото като подкрепяте финансово обществените медии в страната. След това можете да споделите клипа със своите приятели, като по този начин едновременно показвате, че сте отговорен човек и стимулирате останалите да постъпят като вас.

Сайтът на кампанията се радва на голям успех, като до този момент на него са регистрирани над 2 милиона уникални посещения, а повече от 600 000 души са качили свои снимки.

Ако искате да участвате във филм, в който главният герой сте вие, елате тук

Още за обществения радио и телевизионен модел на Швеция*:

І. Правно-организационна форма на обществените медии:

Обществени медии в страната са Шведската образователна радио- и телевизионна компания, Шведската телевизия и радио. Тези медии осъществяват дейността си независимо от държавните власти и други организации; те са собственост на фондация с нестопанска цел.

ІІ. Програма на обществените радио и телевизионни оператори:

Програмите на обществените медии трябва да бъдат съобразени с нуждите на хората с нарушено зрение и/или слух. Необходимо е да се излъчват важни за обществеността официални съобщения безплатно, както и да се предлага разнообразна програма.

III.Управление на обществените електронни медии:

Шведската образователна компания разполага с Генерален директор и със Съвет на директорите, който се състои от 13 членове. Генералният директор се назначава от Правителството. Той има място и в Съвета.

IV. Оперативно управление на обществените медии:

Шведската образователна компания разполага с Генерален директор и със Съвет на директорите, който се състои от 13 членове. Генералният директор се назначава от Правителството. Той има място и в Съвета.

V. Финансиране на обществените медии:

Обществените медии се финансират главно от телевизионни такси, които се плащат от всяко домакинство, притежаващо работещ телевизор. Разрешено е спонсорството.

Още по темата:

Доклад на Българска медийна коалиция: „Обществените радио и- телевизионни оператори”

Един добър източник на информация за актуалните събития в областта на медиите и медийното право е специализираният блог на Нели Огнянова

——————————————————————-

*Според законодателно проучване на тема: “Обществен радио и- телевизионен модел на държавите в Европа - правна рамка, състояние и перспективи”

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников