Хората, които споделят файлове, са паризитиращи хрантутници

От Теодор Войников • Nov 27th, 2009 • Категория: Светът

Ан Уолънбърг, Гардиън
Със съкращения

Ако привържениците на незаконното сваляне на файлове успеят, хората в областта на творчеството ще бъдат тласнати към скучни професии или принудени да се занимават с аматьорско изкуство, пише Ан Уолънбърг в свой коментар за „Гардиън”.

Аргументите в полза на споделянето на файлове са свързани с концепцията за свободното разпространение на култура, информация и идеи. Звучи чудесно – всички споделяме – но тези аргументи пропускат един съществен проблем: не можеш да взимаш, без да даваш. Ако живеете с други хора в обща къща, ядете от храната на съквартирантите си, давате я на нуждаещите се, но самите вие не купувате такава, вие не допринасяте с нищо за съжителството. Социолозите наричат това проблемът на свободния ездач. А свободните ездачи могат да съществуват успешно само, когато не са мнозинство – ако всеки язди свободно, кой ще купува зеленчуците?

Все още не съм прочела разумен аргумент в полза на споделянето на файлове. Ако културата се създава само, за да дарява радост и да обогатява масите, то никой от нас не би трябвало да има работа в областта на изкуствата. Всяко творчество ще произлиза от любовта и ако гладуваш това само ще го направи по-автентично.

Иска ми се всички вие, които споделяте файлове, да си признаете : не искате да плащате. Вместо това вие разправяте колко е хубаво да се разпространяват копия, защото така не се накърнява оригинала, макар че основният принцип на авторското право е, че последното е нарушено, когато се копира най-важната част на една творба (същото очевидно важи и при копиране на цялото произведение). Според Александър Ставракас „свалянето на песен, книга или филм от интернет не лишава никого, включително техните „законни притежатели”, от тях.” Но вие ги лишавате от контрола върху техните собствени произведения.

През юни Гардиън публикува поредица от читателски писма, защитаващи свободното сваляне на файлове.

„Цифровизацията и интернет превърнаха авторското право в ужасяващо ограничаващ анахронизъм” – превод: много хора смятат, че „лесно достъпен” трябва да означава „свободен”.

„Информационните технологии ни дават възможността да осигурим свободен и универсален достъп до почти цялото налично човешко познание, произведенията на изкуството и развлекателната индустрия – превод: да взимаме всичко, което ни харесва.

„Срещу загубата на тази възможност се противопоставят милионите хора, които се наслаждават на музиката, филмите, писаното и говоримото слово, компютърния софтуер и достъпа до информация, от които в противен случай щяха да бъдат лишени” – превод: за които щеше да им се налага да плащат.

„Въпреки че музикалната индустрия се опитва да ни убеди в обратното, незаконното сваляне на файлове има изцяло положителен ефект върху всички, с изключение на посредниците: индустрия, която скоро ще отмре” – превод: кражбата облагодетелства всички освен хората, от които крадеш.

И така, смятате, че е много скъпо да си купите филм, песен или албум? Защо тогава не си ги направите сами? Нищо няма да ви стане ако не гледате точно този филм или не чуете точно тази песен, просто го искате. Затова направете друг. „Какво е това”, чуват ушите ми. Всъщност, не можете да заснемете свой собствен филм, да запишете свой собствен албум или да напишете свой собствен роман, защото нямате необходимите ресурси или таланта, или времето, или знанието, или идеите. Тогава по-добре откраднете творбата на някой друг.

Цялата статия можете да прочетете тук

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников