Професия блондинка-филолог

От Теодор Войников • Nov 13th, 2009 • Категория: Светът

Тя е умна и секси, а отскоро и известна. Участва в десетки телевизионни и радиопредавания и току-що издаде първата си книга. Неотдавна посещенията в специалния й канал в You Tube минаха зашеметяващите 250 000 000.

Не, тя не се казва Скарлет Йохансон или Линдзи Лоън и няма нищо общо с Холивуд. Въпреки че не е нито актриса, нито певица или спортистка, другата година ще спечели първия си милион.

28-годишната рускиня Марина Орлова е една обикновена сексапилна блондинка, която е завършила …филология.

Преди шест години напуска родния си град Нижни Новгород с 50 долара и куфар дрехи с изрязани деколтета, за да потърси нов живот в САЩ.

Известно време работи като бавачка, модел и статист в „Бандата на Оушън 3” преди да открие истинското си призвание – да дава видео уроци по You Tube, наречени „Страст към думите”. Започва да прави това като хоби, но много скоро разбира, че е попаднала на златна мина – всеки неин клип се гледа от десетки хиляди потребители, които нарастват в геометрична прогресия.

Да си поговорим за… думи

„Добър ден, скъпи ученици, добре дошли в любимия ми час: филологията или любовта към думите”.

Така започва един обичаен видео „урок”, в който дипломираната филоложка проследява произхода на различни думи в английския език. Рускинята експлоатира фантазията за „сексапилната учителка/ученичка” докрай – появява се оскъдно облечена (изрязано потниче, широко деколте) и с инфантилно-игрив маниер разнищва поредната сложна етимологична загадка. Примигва съблазнително, свива ярко лакираните си устни и бавно и приглушено произнася думата floccinaucinihilipilification.

Критиката не закъснява. Клипчетата на Орлова са наречени водевилни; някои са по-крайни и определят целия сайт като софт порно. И така да е – щяхме ли иначе да научим, че honorificabilitudinitatibus е най-дългата дума в пиесите на Шекспир? Спомената е само веднъж в комедията „Напразните усилия на любовта” и се превежда като „състоянието да можеш да получаваш уважение”. Страхът от клоуни, който се оказва не толкова необичаен, особено сред децата, пък се назовава coulrophobia (коулрофобия). Така следващият път, когато си изпуснете чийзбургера на минаване покрай Роналд Макдоналд, ще можете авторитетно да заявите на придружителя си: „Прощавай, но страдам от коулрофобия!”. Изследването на човешките дълбини продължава с aibohphobia - ирационален страх от палиндроми, които пък на свой ред са „думи и изрази които имат еднакъв гласеж при четене отдясно наляво и обратно” (напр. боб, гег, още нещо, Аз обичам мач и боза, анархия и храна…и самата aibohphobia). Пълна лудница!

Английският аналог на „непротивоконституционствувателствувайте” изглежда е думата antidisestablishmentarianism, с която се назовава политическа реакция срещу предложението статусът на Англиканската църква като държавна религия да бъде премахнат (disestablishment). С 28 букви и 12 срички тя често е определяна като най-дългата дума в английския език. Такава безспорно щеше да бъде pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, съкратено P45 (заради броя на буквите), ако не беше създадена от президента на Британското национално сдружение на гатанките с единствената цел да се превърне в най-дългата дума в английския език (а това, както знаем, е безпардонна херостратовщина*, която не бива да адмирираме). Иначе значението на P45 е „болест, предизвикана от вдишването на фин силициев прах и отлагането му в белите дробове” за което между впрочем си има къде по-симпатична и практична дума като силикоза.

От научна гледна точка някои от „уроците” са спорни. В нейните „часове” продължават да се разпространяват популярни митове като историята за Джеймс Кук и кенгуруто. На въпроса на прочутия мореплавател какво е туй животно, аборигените отговорили kangooroo, което на техния език означавало „Не разбирам”, но лейтенант Кук решил, че това е името на торбестото животно и го записал в своя дневник. Тази теза е отхвърлена още през 1970 г.

Интелигентността е секси**

***

Несъмнено човешкото любопитство към началата – как е възникнала Вселената, кой е „изобретил” бързата храна, кога се е появил първият кламер или какъв е произходът на еди коя си дума – е постоянно будно. И все пак – на какво се дължи зашеметяващият успех на Марина Орлова? „Сексът продава!” ще креснете в хор, но в мрежата гъмжи от раз-, полу-, и напълно съблечени жени, много от които по-привлекателни от рускинята, които не могат да се похвалят и с една хилядна от този интерес. Когато има все повече от едно нещо, неговата стойност намалява все повече; инфлацията на секса непрекъснато расте.

Марина Орлова е един от „големите синтезатори”, за които пише Томас Фрийдман в чудесната си книга „Светът е плосък” – по думите му техният успех „ще бъдат резултат от съчетаването на различни неща, за които никой не си е помислял, че могат да се комбинират”.

Изглежда повечето почитатели на Марина (мнозинството от тях мъже) не са привлечени единствено от лековатия й сексапил, нито пък гледат клипчетата само с образователна цел – най-добрият източник за произхода и значението на дадена дума си остават специализираните речници. С комбинацията от занимателно езикознание и предизвикателно поведение обаче Орлова успява да надхитри милиони блондинки като нея, жадни за пари и слава.

Hotforwords.com не е правилното място, където вашето дете да бъде закърмено с любов към думите. Но със сигурност може да кандидатства за най-добър курс по английски за пораснали мъже.

П.П. Между другото, учебниците по физика и химия бяха покъртително скучни по мое време. Блондинките да направят нещо по въпроса!

Повече “страст към думите” търсете на:

Официален сайт: http://www.hotforwords.com/
YouTube канал:
http://www.youtube.com/hotforwords
Wiki инфо:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Orlova

——————————————————————-

* Херострат е грък от Ефес, опожарил през 356 г. пр. Хр. храма на Артемида, смятан за едно от седемте чудеса на античния свят, за да се прослави и влезе в историята дори и с цената на такова пъклено дело.

**„Intelligence is sexy” или „Интелигентността е секси” е мотото, което се появява във всяко клипче на Орлова.

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников