Повече забавление в градската среда може да промени човешкото поведение към по-добро

От Теодор Войников • Nov 11th, 2009 • Категория: Светът

През 1938 г. холандският философ Йохан Хьойзинха написва своята блестяща книга “Homo Ludens” – играещият човек. В нея авторът изследва игровия елемент на културата. Според него играта е „първична човешка функция” и „един от фундаменталните духовни елементи на живота”. Но тя е и “главен културообразуващ фактор, тя е елемент на всяка култура и е толкова съществена, че прави всяка култура да протича като игра”.

Очевидно това схващане е в основата и на „теорията на забавлението” – сайт на група шведи, които смятат, че могат да предизвикат положителни промени в градската среда, като внесат повече елементи на забавление в нея.

Сайтът е посветен на идеята, че нещо толкова просто като забавлението е най-лесният начин да се промени поведението на хората към по-добро. Независимо дали го правите за себе си, за природата или по съвсем друга причина, единственото, което има значение, е, че води до промяна към по-добро. Ето защо те организират конкурс за най-добра мисъл, идея или изобретение, която да потвърждава тяхната „теория на забавлението”.

Състезанието продължава до 15-ти декември. Жури от експерти ще избере 10-те най-добри предложения, които ще бъдат изложени пред широката публика. Победителят ще получи награда от 2500 евро.

Ето три от вече реализираните идеи, които се радват на всенародно одобрение:

Аркадна игра “Пусни бутилка” (клипче)

Можем ли да накараме повече хора да използват контейнерите за стъкло, като ги направим по-забавни?

За целта авторите на идеята преустройват обикновен контейнер за стъкло в аркадна игра с познатите ефекти – мигащи надписи и пиукащи звуци . При всяко пускане на бутилка печелите точки.

Организаторите гордо изчисляват: „За една вечер нашият контейнер-игра е използван от почти сто души. За същия период обикновеният контейнер за бутилки е използван едва два пъти.

Заключение: „Забавлението може да промени поведението ви към по-добро!”.

Музикална стълба (клипче)

Можем ли да накараме повече хора да използват стълбите, като направим изкачването им забавно?

Изход на метростанция. Хиляди хора се тълпят на ескалатора, който пълзи към „горната земя”.

След доста рязане, чукане и сглобяване, прозаичната стълба е преобразена в клавиатура на пиано, стъпалата стават ноти. Всеки може да превърне ходенето нагоре в солово изпълнение, в своя неподражаема каденца. Сизифовската умора от изкачването се трансформира във веселието и отдиха на играта, на мястото на пъхтенето идва усмивката.

Домашните любимци също се втурват с четири лапи в сложната област на дисонантната музика. Накрая всички предпочитат симфонията на стъпалата пред монотонния напев на ескалатора.

Освен че подтиква хората да се движат пеша, музикалната стълба има още едно магическо свойство – да превърне ежедневното в специално, да ни напомни, че човешката индивидуалност се разкрива по безброй начини, един от които е начинът, по който се движим. В морето от забързани хора никой не обръща внимание на хилядите различни походки и стъпки; музикалната стълба ни дарява със собствена мелодия; всеки „звучи” различно - стакатото на втурналия се нагоре мъж, който бърза за среща с любимата, контрастира на минорните тонове от ситнещите нозе на стареца.

Най-дълбокото кошче за боклук в света (клипче)

Можем ли да накараме повече хора да си изхвърлят боклука, като направим това забавно?

В обикновена кофа за боклук се инсталират две колонки. Когато някой хвърли своята опаковка от чипс, тя „полита” със свистене, траещо няколко секунди, след което се чува глухият тътен от досега с дъното. Проста манипулация на сетивата, но има ефект – за един ден в кофата-„кладенец” биват изхвърлени 72 кг боклук, което е с 41 кг повече от съдържанието на съседната (обикновена) кофа.

Това са само три примера за това как забавлението може да промени поведението ни към по-добро. На сайта могат да се видят още много идеи, представени с описание, картинка или кратко клипче. Нещо повече – всеки може да изпрати свое предложение, потвърждаващо теорията на забавлението и да грабне 2500 евро. Какво чакате?

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников