Световен ден за борба с насилието срещу жени

От Виктор Владев • Nov 25th, 2008 • Категория: Новини, Светът

София, 25 ноември   

Днес е световният ден за борба с насилието срещу жени. Той се отбелязва от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. По този повод в Плевен се открива конференция на тема „Неправителствени организации и общини – съвместно предоставяне на социални услуги на пострадали от насилие жени и деца” по инициатива на сдружение „Център Отворена врата”, съобщи Дарик нюз.

В края на миналата година министерството на труда и социалната политика публикува доклад, според който всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие.

По повод световния ден върховният комисар на ООН за правата на човека Наванетем Пилай осъди придобиващото ендемичен характер в много части на света насилие срещу жените и посочи като основна предпоставка за него факта, че в някои общества мъжете са наясно, че могат да посягат и дори да убиват безнаказано своите съпруги и дъщери. Също днес камбоджанското министерство на проблемите на жените публикува доклад, в който предупреждава, че жените и момичетата в Камбоджа са силно застрашени от прояви на сексуално насилие. Една четвърт от дамите в азиатската страна са потенциални или реални жертви на домашно насилие. Докладът посочва обезпокоителна тенденция, според която много камбоджанци смятат за приемливо съпругът да посяга на половинката си. В някои райони на Камбоджа на груповите изнасилвания се гледа като на спорт, предупреждава министерството.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун представи доклад, според който и двете страни във военния конфликт в Демократична република Конго – правителствените сили и бунтовниците на генерал Лоран Нкунда – са извършвали тежки нарушения на човешките права, между които произволни екзекуции, масови убийства, изнасилвания и мъчения срещу своите противници и мирното население, съобщи BBC на своя уебсайт. В друг материал медията информира, че в Афганистан са арестувани 10 мъже по подозрение, че на 12 ноември са напръскали 15 ученички и учителки с киселина в лицето. Предполага се, че извършителите са талибани, които са противници на образованието за жените. Талибанската власт, която беше свалена през 2001 г., забраняваше на момичетата да ходят на училище, допълва BBC.

E-comedia припомня, че миналия месец в Сомалия фанатизирана тълпа уби с камъни 13-годишната Аиша Ибрахим Духулов, обвинена от съпруга си в изневяра. Момичето обяснило, че било изнасилено, докато отивало да види баба си, но никой не му повярвал.

Тъй като домашното насилие и посегателствата срещу жени за съжаление далеч не са непознато явление и за България и нейния претендиращ за цивилизованост народ, e-comedia припомня някои важни телефони и интернет-адреси за жени, жертви на насилие:

Асоциация „Анимус” - http://www.animusassociation.org/

Тел.: 02/ 983-52-05; 983-53-05

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, пострадали от насилие – 02/981-76-86

Център „Надя” – София Предоставя подслон за жени и деца преживели домашно насилие. Психологически, юридически и психиатрични консултации за жени, преживели насилие. - http://www.centrenadja.hit.bg/

Тел: 02/986-47-10

Фондация “Джендър проект за България” - Разработва кампании за борба с насилието над жени и равнопоставеността на половете. Работи за промяна на обществените нагласи по проблемите на равнопоставеността. - http://www.gender-bg.org/

Тел: 02/986-47-10

E-comedia съветва: мъже, ако не можете да спечелите уважението на една жена, поне не си навличайте нейното презрение! Ако имате проблем със самочувствието, не си го изкарвайте на жените, а потърсете решение!

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев