Ислямисти се вдигнаха на бунт срещу посещение на порноактриса в Индонезия

От Виктор Владев • Oct 14th, 2009 • Категория: Светът

Ричард Лойд Пари, в. „Таймс”                     

Индонезия има навика да забранява достъп до територията си на най-различни чужденци. Мария Озава обаче не изглежда като типичен кандидат за черния списък на индонезийските митници.

Добре оформена 23-годишна девойка със смесен японско-канадски произход, тя не е нито терорист, нито журналист, нито престъпник. Тя обаче беше принудена да отмени полета си към Джакарта заради скандал с участието на ислямски фундаменталисти, феминисти и много други индонезийци.

По-известна с артистичния си псевдоним Мияби*, Озава е една от най-успешните азиатски порноактриси. Макар и не особено популярна на запад**, името й изпреварва дори това на легенди като Памела Андерсън като най-търсено в индонезийския вариант на „Гугъл”. Новината за нейните намерения да се снима във филм на островната държава обаче предизвика гневни протести на консервативни ислямистки организации – основни участници в оживения обществен дебат в Индонезия за секса и морала.

По ирония на съдбата сценарият на филма, в който Озава трябваше да се снима в Индонезия, не предвижда тя да остане без дрехи нито за миг. Актрисата беше поканена от продуцентите на лентата „Отвличането на Мияби” – комедия за група тийнейджъри, обсебени от творчеството на Озава, които „без да искат” я отвличат, докато тя се опитва да се отскубне от зажадняла за красивите й извивки тълпа от фенове. Историята завършва със щастлив край, като главната героиня решава да се установи в Джакарта и да отвори магазин за бельо.

„Обявихме, че ще я снимаме в чисто комедиен тийнейджърски филм без нито една секс-сцена”, обяснява продуцентът Йоен К. от „Максима пикчърс”. „Искаме да го пуснем по кината на 31 декември, за да бъде новогодишен филм”.

Много мюсюлмани обаче не мислят така. Сред тях е и Съветът на индонезийските улеми (СИУ) – организация на духовници от цялата страна. „Ако някога одобрим този филм, много младежи ще го гледат и ще я издигнат в култ, а се опасяваме, че накрая ще потърсят и нейните порнофилми”, притеснява се говорителят на СИУ Амидан. ***

В няколко града в Индонезия, която е страната с най-многобройно мюсюлманско население в света, бяха организирани демонстрации срещу планираното посещение на Озава. В ислямски университет в град Кудус студенти издигнаха транспарант с надпис: „Не допускайте Мияби, рушителката на морала на нашия народ” и подпалиха женско бельо в израз на своето отвращение. ****

„Тя не бива да бъде допусната в Индонезия”, смята Умар Алатас от Фронта на защитниците на исляма – организация, която неведнъж е прибягвала до насилие срещу „средища на покварата” като салони за масаж и други обекти. „Ако тя дойде тук, ние сме готови да умрем, за да осуетим посещението й”, заканва се той. *****

Първоначално индонезийските министри създадоха впечатление, че подкрепят правото на Озава да посети страната по работа, която не нарушава никой закон. Най-различни местни знаменитости и Националният комитет за борба с насилието срещу жени се обявиха в подкрепа на правото на свободно творческо изразяване на порноактрисата. През последните няколко дни обаче правителството в Джакарта изглежда се е поддало на натиска на консервативните мюсюлмани. По-рано тази седмица изпълняващият длъжността министър на културата Мохамед Нух издаде „директива” към продуцентите на филма, с която ги насърчава да не канят Озава. За момента проектът е „отложен”.

Цялата истерия всъщност предизвика обратен на очаквания от ислямистите ефект. Според японската информационна агенция Киодо през последните дни продажбите на пиратски дивидита с порнофилмите на Мияби на черния пазар в Индонезия са се увеличили значително.

________________________________________
* По скромните наблюдения на преводача на запад актрисата е по-популярна като Мария Озава.

** Всъщност е доста известна, отново по изключително скромните наблюдения на преводача.

*** „О, ужас!”, възкликна наум преводачът.

**** Преводачът напълно разбира отвращението на студентите. И той самият изпитва погнуса към красивите голи жени. Аллах да го пази от тях!

*****„Ето това се казва кауза, за която си струва да умреш”, помисли си преводачът.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев