Два милиона души са наследници на Конфуций

От Виктор Владев • Sep 25th, 2009 • Категория: Новини, Светът

Два милиона души включва най-новото издание на родословното дърво на древния китайски философ Кун Фудзъ или Конфуций, с което броят им се увеличи над три пъти, в сравнение с последното преброяване, съобщи Би Би Си.

Петото издание на семейната книга беше публикувано по случай 2560-ата годишнина от раждането на Конфуций. Обновено за последно през 1937 г., родословното дърво включва 83 поколения наследници. В новото издание са добавени 1,4 милиона души. Рязкото увеличение се дължи до голяма степен на факта, че в книгата за първи път са включени жени, представители на етнически малцинства и наследници, живеещи в чужбина.

Внушителният регистър, разпрострян в 80 книги с 40 000 страници, беше показан пред публика на церемония в родния град на философа Куфу. Според китайските власти това е най-голямото родословно дърво в света. За изготвянето на новото издание са били необходими 10 милиона юана (1,4 милиона долара), осигурени от наследници на Конфуций.

“Родословното дърво на Конфуций е национално съкровище”, коментира Кон Дейон, наследник на философа от 77-о поколение и председател на Международното сдружение “Конфуций”. Според него семейната книга е от голямо значение не само за академичните проучвания, но и за много хора по света, които искат да открият своите предци и да заздравят семейните връзки.

В строгата йерархия на конфуцианството жените са поставени на по-ниско стъпало от мъжете и затова не бяха включени в досегашните издания на дървото. През 2006 г. обаче генеалозите обявиха, че са решили да работят в духа на новото време.

По време на културната революция на Мао Дзедун през 60-те години Конфуций беше отхвърлен като буржоазен философ и реликва от феодалното минало. През последните години обаче неговото учение се радва на растяща популярност, а китайското правителство дори финансира филм за неговия живот с хонконгския актьор Чоу Юн-фат в главната роля.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев