Димна завеса

От Юри Иванов • Aug 26th, 2009 • Категория: Светът

Повечето от нас са наясно, че тютюнопушенето представлява заплаха за човешкото здраве. Малцина обаче знаят колко сериозна е тя. По данни на новия сайт www.tobaccoatlas.org, създаден с финансовата подкрепа на Световната белодробна фондация (World Lung Foundation) и на Американското общество за борба с рака (American Cancer Society), между една трета и половината от пушачите в света стават жертва на вредния си навик, като техният живот продължава средно с 15 години по-малко от този на непушачите.

Броят на жертвите на тютюна ще достигне до шест милиона души през 2010 г., продължава с мрачната статистика сайтът. В цяла Европа, всички бивши съветски републики и Северна Америка пушенето е причина за 1 (понякога повече) от всеки 4 смъртни случая. Подобно е положението в Австралия, Нова Зеландия и Япония, където това съотношение е 1 към 5, и в Китай, Индия и други държави от Далечния изток (както и в мнозинството от латиноамериканските страни), в които то е между 1 към 6 и 1 към 7.

Исторически тютюнът убива значително повече мъже, отколкото жени. Заради нарастващия брой предимно млади жени, които посягат към цигарите в много държави по света, обаче, тази ситуация бързо се променя.

Още по-страшно е, че пушенето води до смъртта на стотици хиляди непушачи, изложени на влиянието му (т.нар. „пасивни пушачи“), годишно. Всяка година пушенето на работното място убива 200 000 служители-непушачи, а това в къщи отнема живота на още хиляди деца, тийнейджъри и възрастни, като особено застрашени са хората, страдащи от заболявания на сърцето или белите дробове.

Повече от 100 милиона са жертвите на тютюна през XX век, заключва сайтът www.tobaccoatlas.org (за сравнение, толкова приблизително е броят на хората, убити през изминалото столетие от най-жестоката диктатура в човешката история – комунистическата). Предвижданията са, че, ако не бъдат взети ефективни мерки, пушенето ще отнеме живота на един милиард човешки същества през настоящия век.

Мислиш, че това е гола статистика? Тъпото е, че, ако (или когато) статистиката засегне теб и близките ти хора, тя обикновено се превръща в трагедия.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов