Wikipedia е на прага на възможностите си

От Юри Иванов • Aug 13th, 2009 • Категория: Светът

Онлайн енциклопедията Wikipedia е на път да постигне нов рекорд. Сайтът, който се превърна в едно от най-големите хранилища на познание в света, трябва да премине границата от три милиона статии на английски в рамките на следващата седмица, пише Гардиън. Това става повече от 8 години след януари 2001 г., когато Wikipedia се появи в мрежата.

Първите един милион статии бяха завършени за пет години, но вторият милион беше постигнат само 12 месеца по-късно. Но не само броят на статиите нарасна – увеличиха се хората, свързани със създаването им. По време на първия пик в дейността на онлайн енциклопедията през 2004-2007 г. активните потребители на сайта скочиха от само няколко хиляди до повече от 300 000.

Според статистика, публикувана от аналитичния екип на Wikipedia, обаче, експлозивният растеж е на път да приключи. Огромната скорост, с която сайтът премина от 1 до 2 милиона статии, беше последвана от близо две години до създаването на следващия милион. При все че енциклопедията все още продължава да расте, броят на статиите, прибавяни дневно, е намалял от 2200 през юли 2007 г. до 1300 в последните дни.

В момента броят на хората, които имат някакъв принос към Wikipedia, е малко под 500 000 души. Това означава прираст от 61% в последните две години – което дори не се доближава до процентното нарастване в миналото. В същото време, обаче, броят на изключително активните редактори остава повече или по-малко статичен.

От тези цифри изглежда, че Wikipedia е на ръба на стагнацията. Защо това е така обяснява ученият Ед Ейч Чи, който работи в Изследователския център Пало Алто в Калифорния. Той и екипът му откриват, че начинът, по който работи енциклопедията, се е променил значително от времето на създаването й, когато на всеки, разполагащ с време и желание, е позволено да допринесе за проекта. В наши дни, казва Чи, една стабилна група от редактори поема все по-голяма отговорност за Wikipedia, докато в същото време обикновените потребители играят по-маловажна роля, отколкото преди. Така сайтът, който често е рекламиран като крепостта на свободното познание онлайн, става едно „все по-затворено място“.

Възможно е причината за това да се крие във вероятността дадена редакция да бъде върната. „Открихме, че ако си елитен редактор шансът редакцията ти да бъде отхвърлена е около 1%“, обяснява Чи. „Това е така от 2003-2004 г. насам“. В същото време ситуацията се различава значително за хората, които не прекарват много време в работа по Wikipedia. „За редакторите, които правят между 2 и 9 редакции месечно, шансът материалът им да бъде върнат е нараснал от 5% през 2004 г. до приблизително 15% през октомври 2008 г. За хората, които правят само по една редакция месечно, този процент е 25“.

Според Чи посочените данни подкрепят теорията, че хиляди хора намират за все по-трудно да допринасят за Wikipedia. Въпреки това много въпроси остават без отговор. Например: Ще спре ли напълно растежът на виртуалната енциклопедия? Колко голяма ще бъде тя, когато редакторите й решат, че човешкото знание е каталогизирано? И, разбира се, най-важният: може ли някой друг сайт да заеме мястото на Wikipedia, като привлече разочарованите от нея хора?

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов