Кризата – начин на употреба

От Юри Иванов • Aug 11th, 2009 • Категория: България

По думите на мнозина изследователи светът се намира в последните месеци на най-тежката финансова криза от времето на Голямата депресия (1929-1933 г.) насам. Това, за съжаление, не важи за България, на която тепърва предстои да се сблъска с най-тежкия период от кризата. Въпреки относително положителните данни за нивото на безработицата, появили се вчера, и декларираното от новото правителство желание да минимизира негативните ефекти от ситуацията, няма съмнение, че за мнозина от нас следващата година ще бъде трудна.

При все това няма причини за отчаяние. С малко усилия от наша страна не само можем да преодолеем кризата, но дори да се възползваме от нея. Ето няколко съвета, чието следване ще се отрази добре на бюджета ви, спомагайки за максималната му оптимизация.

1. Не напускайте сегашната си работа

Според индекса JOBIX, който е базиран на статистиката за търсене и предлагане на работа на сайта jobs.bg, предлагането на нови работни места е намаляло драстично в последните месеци, докато броят на подадените CV-та е нараснал с повече от 100%. Това значи, че в настоящия момент евентуалните ви конкуренти за една работна позиция ще бъдат приблизително четири пъти повече, отколкото през миналата година.

Така че колкото и лоша да изглежда настоящата ви работа, постарайте се да се задържите на нея поне до началото на следващата пролет.

2. Потърсете източник на допълнителни доходи

Знаете английски, японски, финландски, китайски или тунгузки – сега е времето да започнете да преподавате съответния език. Математиката ви се отдава – прекрасно – в страната има десетки хиляди пишлемета, които не разбират нищо от нея и чиито родители са готови да инвестират скромна сума пари за поправянето на този пропуск. Умеете да работите с косачка за трева…

Всъщност, без значение в какво сте добри, ключовото в този съвет е да се превърнете в активна страна. Никой няма да ви предложи работа в условията на криза, затова трябва сами да си я намерите. В това отношение много полезни са сайтовете от типа на jobs.bg, zaplata.bg, rabota.bg, bestjobs.bg и jobtiger.bg. Вие, обаче, не бива да разчитате само на тях.

Разбира се, ако работите по 12 часа на ден в завод за обувки, този съвет не важи за вас.

3. Не продавайте – купувайте

Като се започне от суровия петрол, премине се през имотите и се стигне до марковите дрехи, цените на много продукти (продължават да) падат. Така че сега определено не е времето да се разделите със стария порцеланов сервиз или пълната си колекция „Избрана световна класика“. За сметка на това, ако имате малко пари, не е зле да ги инвестирате в нещо – било то акции, недвижими имоти, фондове или мебели. След една година със сигурност ще можете да се отървете от тях за повече пари.

4. Търсете намаленията

Била, 345, Фантастико, Кауфланд, Метро – това са само част от веригите магазини, които работят на територията на страната. Всички те предлагат различни промоции през цялото време, така че за информирания потребител не представлява проблем да разбере къде даден продукт се предлага най-евтино. Е, да, вярно е, че покупката на сирене от Била, месо от Кауфланд и хляб от Фантастико ще ви отнеме повече време, отколкото ако попълните пазарския си списък само в един магазин, но това малко неудобство може да ви спести по 100-200 лева на месец.

Някои от посочените вериги (например Фантастико и Била) поддържат информация за асортимента си онлайн – което спестява част от излишното разкарване.

5. Ограничете яденето (и пиенето) навън

Знам, че нищо не може да замени хамбургерите в МакДоналдс, пилешките хапки в KFC, пиците в О’Шипка и приятното прекарване в компания в Строежа, Алкохол, Ялта и на още хиляди места (сред които любимият на мнозина в екипа на e-comedia Crosspoint), но във време на криза е хубаво да се ориентирате към събирания на открито – докато времето позволява – и вкъщи – през студените зимни месеци. Отново, резултатът от ограничаването дори само на едно излизане седмично и храненето вкъщи може да се превърне в 100-200 лева месечно.

Да не говорим за възможността да започнете да водите здравословен начин на живот и най-накрая да се научите да готвите.

6. Не вземайте заеми, създавайте депозити

Тъй като имат нужда от оборотен капитал, банките масово повишават лихвите по депозитите. За сметка на това кризата ги направи по-взискателни към хората, на които дават заеми. Това е плюс за онези от вас, които разполагат с излишни средства, но не желаят да ги инвестират. Не дръжте парите си вкъщи, възползвайте се от уникалните предложения на родните финансови институции (не, бе, не са ни платили за реклама).

7. Стига вече печатни медии

Модерният човек е информиран човек. При цялото ми уважение към печатните медии, обаче, тази криза показа, че тяхното време е на път да изтече. Допълнителен начин да спестите пари е вместо да си купувате вестници, да се ориентирате към новинарските издания в мрежата (от типа на e-comedia естествено), които – поне за сега – са безплатни.

8. Заменете автомобила с автобус

Тук дори няма нужда да уточнявам. Освен че ще ви спести излишни разходи, ползването на градски транспорт ще увеличи свободното ви време, в случай че много хора се насочат към него, тъй като ще намали размера на печално известните (най-вече в столицата) задръствания. Да не говорим, че по-малко автомобили на пътя означава по-малко вредни газове в атмосферата и съответно помага в борбата с промяната в климата.

Бонус за софиянци: Стига с тези билети

Софийският градски транспорт е основно перо в разходите на онези от нас, които желаят да спазват закона. За да намалите парите, които давате за него, престанете да си купувате билети. Месечните карти са на стойност от 50 лева, а тези за три месеца струват 130 (въпреки че аз не бих ги препоръчал, заради изискването да бъдат валидирани). За ученици, студенти и пенсионери тази сума е значително по-малка - 17 лева на месец. При всички положения, обаче, тя пести пари за всеки, който ползва услугите на СКГТ поне два пъти дневно.

След всичко това не ми остава нищо друго освен да ви пожелая успех в битката с родните проявления на глобалната финансова криза. И нека Бойко Борисов бъде с вас.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов