Равнището на безработицата в България е 7.62%

От Юри Иванов • Aug 10th, 2009 • Категория: Новини

София, 10 август

По данни от 31 юли нивото на безработицата у нас е 7.62%, което се равнява на 282 000 души, обяви новият министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщава сайтът на повереното му министерство. Това означава, че приблизително 12 000 души са изгубили работата си през изминалия месец. Според министър Младенов тенденцията за покачване на броя на безработните се наблюдава от зимата насам.

Въпреки това нивото на безработицата в България все още е значително по-ниско от средното за Европейския съюз. По данни на европейската статистическа служба Юростат (Eurostat) процентът на безработните в съюза е 8.9. Същият е 9.4 в рамките на Еврозоната. Най-много са хората, лишени от работа в Испания, следвани от гражданите със същия проблем в балтийските държави Латвия и Естония. Най-ниско е равнището на безработицата в Холандия и Австрия.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов