Софийските потайности

От Юри Иванов • Apr 16th, 2009 • Категория: България

От време на време изпадам в самозаблудата да си мисля, че може би най-накрая нещата в милата ни родина са на път да потръгнат в правилната посока. Да, може би вече започваме да живеем в бяла държава от първия свят. За нещастие реалността много скоро опровергава тази ми идея.

Не тук е мястото да коментирам нелепите промени при предлагането на лекарствени средства или безумното прекрояване на избирателния закон буквално два месеца преди изборите (най-вече, защото съм го сторил тук). Отдавна сме свикнали, че законодателите ни си представят, че живеят в една по-феодална обстановка, в която гласът на „масите” или „електората” – както напоследък е модерно да се казва – не е нищо повече от фонов шум. Така че няма смисъл да се повтарям

(При все това не мога да не поздравя президента Първанов за ветото, наложено на избирателния закон.)

Поради тази причина тук ще поговоря за столичния градски транспорт и по-конкретно за удивителните последни промени в услугите, с които доставчикът му ни радва.

Когато вчера, както правя редовно от години насам, отидох да си купя карта за всички линии за три месеца, с изненада установих, че хартиените карти от този тип са заменени с електронни. Дотук добре, ще си кажеш, какво лошо има в това да въведем новите технологии в услуга на гражданите? Лошото, естествено е, че от СКГТ използват технологичните си възможности в наша ВРЕДА.

Както ми беше обяснено, електронните карти, при все, че са срочни и не зависят от брой пътувания или от някаква сметка, която всеки път намалява, следва да се валидират. Ако пропусна да го направя, ме чака глоба.

Нека ти дам няколко примера, илюстриращи значението на новата практика на Столичната компания за градски транспорт. Представи си, че от кабелния ти оператор започнат да изискват да им се обаждаш всеки път, когато си включиш телевизора, и да те глобяват в случай че не правиш това. Представи си, че интернет-доставчикът ти направи същото. Помисли за всяка предплатена услуга, която ползваш. Сега си представи как компанията, която я осигурява, ти налага глоба за това, че се възползваш от нея, без да я уведомяваш изрично всеки път.

КАКВА Е ТАЗИ ПРОСТОТИЯ!?!

Надявам се, че ме разбираш! Този текст е по-скоро емоционален, отколкото логически построен, затова разчитам, че дори аргументацията ми да не е изложена ясно, ти сам ще стигнеш до нея. И няма да си дадеш парите на крадците, които за пореден път вземат хората за идиоти и се опитват да ги излъжат.

Призовавам те, в случай че смяташ изложената практика за неправилна, да изразиш своя протест – без значение по какъв начин – за да можем с общи усилия да я спрем!

П.С: В този текст трябваше да фигурират имената на някакви ръководни фигури в СКГТ. За съжаление на страницата на компанията те удобно са пропуснати. Възможно е ти, за разлика от мен, да ги знаеш. В такъв случай ни пиши! Нека излязат на светло!

Лично обръщение към единственото отговорно лице, чието име ми е известно: Господин кмете Борисов, Вие смятате ли ни за идиоти или ще решите да предприемете нещо, за да защитите правата на гражданите?      

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов