Хората стават по-щастливи с възрастта

От Юри Иванов • Aug 9th, 2009 • Категория: Светът

Повечето хора стават по-щастливи с напредването на възрастта, показва проучване, проведено сред хора на възраст до 90 и повече години, цитирано от Би Би Си. Въпреки тревогите за влошеното здраве, доходите, променения социален статус и загубата на близки и роднини, според психолози късните години от живота са златна ера.

В общия случай възрастните прекарват по най-добрия начин времето, което им остава, и се научават да избягват ситуации, каращи ги да се чувстват тъжни или напрегнати. Младите трябва да правят същото, казват те пред Американската психологическа асоциация.

Защо е така, показва работата на професора по психология в Университета Станфорд доктор Лаура Карстенсен. Тя моли доброволци на възраст от 18 до над 90 години да участват в различни експерименти и да водят дневници на емоционалното си състояние. Доктор Карстенсен открива, че вероятността възрастните хора да изпитват продължителни негативни емоции е много по-малка, отколкото при младите. Освен това те са по-гъвкави по отношение на критиката към себе си. От това следва, че умението да контролираш чувствата си се развива с възрастта.

Психоложката доктор Сюзън Търк Чарлс от Калифорнийския университет обясни: „Използвайки работата на доктор Карстенсен, ние узнаваме, че възрастните стават все по-наясно, че времето, което им остава, намалява. Те искат да го прекарат по най-добрия възможен начин и затова избягват да попадат в ситуации, които ще ги направят нещастни“.

Според Андрю Харъп това е окуражаващо. „Много хора очакват преклонната възраст със страх и тревога. Те приемат, че тя неминуемо ще означава болести, слабост, липса на мобилност и голяма степен на зависимост. В много случаи, обаче, истината е друга. Много възрастни хора водят активен и здравословен живот, обогатен от опита им и това, което са научили“.

В последните десетилетия населението на по-голямата част от света застарява. Би Би Си дава за пример Великобритания, в която след 25 години един от всеки четирима човека ще бъде на възраст от 65 и повече години, а броят на хората на над 85-годишна възраст ще се удвои. Освен това се очаква до 2030 г. там да има 30 000 столетници.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов