СОФИМУН – Софийски Международен Модел на ООН

От Десислава Кралева • Aug 4th, 2009 • Категория: Светът

Вчера, на 3-ти август, присъствахме на официалния и окончателен завършек на тазгодишния Софийски международен модел на ООН. Международната конференция се проведе между 18 и 24 юли в столицата и в нея участваха повече от 140 участници от над 30 националности.

Както всяко хубаво нещо, и тазгодишният СОФИМУН не можеше да продължи безкрайно; и както всяко хубаво нещо, остави много ценни впечатления и дълго ще ни кара да си спомняме за преживяното. Но именно краят е хубав повод да ти разкажа по-подробно за това какво се случи и какво открих за себе си като участник със сравнително неутрална нагласа и традиционно скептичен поглед.

Като начало накратко ще представя симулациите на ООН и идеята за тях. Симулациите възникват още през 1920 г., като имат за цел да представят начина на функциониране на предшественика на ООН, Обществото на народите. Въпреки това първата „същинска” симулация на ООН е едва през 1955 г. в колежа Бъркли, щата Ню Йорк. Целта? Да се запознаят студентите с начина, по който функционира глобалната организация, но не от позицията на наблюдатели, а на активни участници, които преговарят, защитават интересите и подписват договорености от името на представлявана от тях страна. За целта те трябва да мобилизират целия арсенал на знанията и комуникационните си умения, тъй като правилата на общуване копират тези в същинската организация.

Това традиционно американско изобретение бързо набира популярност и в момента се провежда практически по целия свят. Миналата година е успешно привнесено и на българска почва, а тазгодишното му второ издание беше повече от успешно.

Не само защото успя да събере толкова различни хора на едно място; не и защото организаторите бяха дали всичко от себе си, за да мине конференцията гладко. А защото в рамките на една седмица делегатите обсъждаха някои от наистина най-наболелите проблеми в световен мащаб – разпространението на ракети в Близкия изток, отношенията между Индия и Пакистан, Пакистан и Афганистан, правото на самоопределение на народите от Абхазия и Южна Осетия, пиратството в залива Ейдън, ролята на мироопазващите мисии на ООН и т.н. Органите, в които се осъществяваха обсъжданията, бяха Съветът за сигурност, Комитетът по разоръжаване и международна сигурност, Комисията по мироизграждането, Програмата за развитие на ООН и Комисията по правата на човека. Специфично беше, че конференцията имаше собствена онлайн медия Ес Ен Ен, която предаваше в реално време и информираше за движението в комитетите. Сама по себе си тази идея беше революционна и заслужено получи признанието на г-н Маер Насар, директор на Информационната служба на ООН във Виена.

Резултатът от едноседмичните дискусии бе приемането на няколко резолюции, издържани във формата на ООН. Сега те ще бъдат препратени към реалните органи, които бяха симулирани, с надеждата, че някои от идеите в тях биха могли да се приложат на практика.

Разбира се, колкото и интересна и поучителна да беше официалната част, покрай конференцията имаше и друго, което я направи безценна – възможността да общуваш с хора от толкова различни националности, да разбереш повече за културата, начина на мислене, ценностите, които ги ръководят, и интересите, които са ни събрали заедно. Наистина, възможността беше страхотна, преживяването – също. Защото истината най-накрая е, че важни са хората и всичко се прави именно заради тях. Кой знае, може някъде по широкия свят пътищата ни пак да се пресекат – ако не в конферентната зала на някой форум, то поне докато вървим по собствените си житейски пътеки.

И така, една седмица мина доста по-неусетно, отколкото би трябвало според правилата на физиката. Остави след себе си доста, в това число и малко тъга поради факта, че свърши, но преди всичко много радост, че се състоя и ние бяхме там.

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева