Папата ще покорява с албум коледните музикални класации

От Виктор Владев • Jul 31st, 2009 • Категория: Култура, Новини

Бен Ойл, „Таймс“ (със съкращения)

Той е изпълнител дебютант, но вече има милиони фенове по света, подчертано чувство за стил и добра маркетингова стратегия, благодарение на която може да покори класацията на коледните музикални албуми. Той е папата!

Продуцентската къща „Гефен“, издавала легенди като „Нирвана“, „Гънс енд роузис“ и диско-дивата Дона Самърс, обяви, че през ноември ще издаде албум с молитви и популярни църковни песнопения, в които водещите вокали ще бъдат записани от Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнайсети.

Проектът изглежда се ползва с пълната лична подкрепа на папата. Приходите ще отидат за музикално образование на деца в неравностойно положение по целия свят.

Дори малък процент от католиците по света, които са над един милиард души, да си купят албума, той ще отнесе в класациите за продажби имена като Джей Зи, Роби Уилямс и Сюзан Бойл от шоуто „Britain’s Got Talent“.

По-важното обаче е, че музиката е прекрасна, смята президентът на „Гефен“ за Обединеното кралство Колин Барлоу. „Папата има фантастичен глас – много успокояващ, но и повелителен“, казва той.

„Той е музикалният пулс на Ватикана. [...] Това не е просто религиозен запис. Това е невероятна, магическа музика!“, възхищава се Барлоу.

За щастие на папата основателят на продуцентската къща Дейвид Грефен вече не е свързан с нея по никакъв начин. В противен случай на светия отец щеше да му се наложи да използва доста дипломатични похвати, за да оправдае музикалната си инициатива, тъй като Грефен е смятан за един от най-преуспелите открити хомосексуалисти, а папата е определял хомосексуалността като „наклонена плоскост“, водеща към „вроденото морално зло“.

В албума Негово Светейшество пее една молитва и рецитира още седем на латински, италиански, португалски, френски и немски. Приглася му Хорът на Римската филхармонична академия с диригент монсеньор Пабло Колино, записан в базиликата „Свети Петър“ в Рим. Инструменталният съпровод е в изпълнение на британската Кралска филхармония и е записан в култовото студио „Aби роуд“ в Лондон, в което са записвали легенди като „Бийтълс“, „Пинк Флойд“, „Куийн“ и още много други.

Албумът е зареден с мултикултурна енергия. В изпълненията се забелязват влияния от африканската, английската и италианската музика.

Преди няколко години на музикалния пазар излязоха няколко компилации с интерпретации на популярни песни в изпълнение на грегориански монаси. Записите се радваха на голяма популярност, а в края на миналата година дебютният диск с химни и сакрални арии на вокалното трио „Прийстс“ (от англ. - „свещениците“) се нареди сред десетте най-продавани албума в Европа, така че за музиката с религиозно съдържание явно има пазар.

Предишният папа Йоан Павел Втори е пионер в представянето на Ватикана на популярната музикална сцена. През март 1999 г. албум с молитви и медитативна музика, в който звучеше гласът на светия отец, се нареди сред стоте най-продавани на Стария континент.

Едно от малкото препятствия пред успеха на албума на Бенедикт Шестнайсети, който вероятно ще се конкурира с коледни албуми на Джей Зи, Роби Уилямс и Сюзан Бойл, е фактът, че папата едва ли ще направи концертни турнета, за да го популяризира.

Tagged as: , ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев