Музикалният триумф на човека-вълк

От Юри Иванов • May 18th, 2009 • Категория: Култура

Както можеше да се очаква, приключването на поредното издание на музикалния конкурс „Евровизия” остави българските фенове на конкурса (и многобройните кибици) в състояние на потрес. Родният ни представител в Москва Красимир Аврамов – определен незнайно от кого за човек-глас – успя да събере цели 7 точки и да се класира на „успешната като за България” (по изказване на служител на БНТ) 16-а позиция на първия полуфинал на състезанието. От 18 участници!

Любопитно, но този „успех” няма аналог в петгодишната история на българските участия на „Евровизия”. Както група Каффе, така и Мариана Попова (спечелили у нас след скандали) успяха да получат значително повече точки на, макар и изгубените си, полуфинали. Преди три години песента на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи „Вода” спечели шесто място на полуфинала и пето на финала на „Евровизия”. Същата песен беше първата за България, класирана на конкурса, без да премине през поредния огромен скандал. Година по-късно това се случи и с парчето на Deep Zone и DJ Балтазар, което за малко се размина с финала.

Доколкото си спомням, през тези години БНТ никога не е излизала с позиция, че постигнатото от българския участник на „Евровизия” е най-доброто, на което можем да се надяваме. Като се имат предвид качествата на „Illusion, обаче, това мнение изглежда логично.

Не може да се отрече, че Красимир Аврамов – наричан по българските форуми и в YouTube „човекът-вълк” – е първи в много отношения. Той пръв вмени на държавата задължението да подкрепя виенето му – очевидно наясно, че не може да очаква много от собствените си възможности. Освен това човекът-вълк навярно е единственият изпълнител в историята на музикалните конкурси по света, за когото се предвиждаше да взема уроци по пеене, СЛЕД КАТО постига победа в един от тях.

Въпросната победа също няма аналогия – тя беше спечелена с най-безапелационната преднина в историята на „Българската Евровизия”.

Учудващо всенародната любов (изразена в над 55% от гласовете в подкрепа на Красимир Аврамов – резултат, на който не може да се радва нито една политическа партия), държавната подкрепа и уроците по пеене успяха да донесат на човека-вълк цели 7 точки на конкурса в Москва – приблизително със 7 повече, отколкото заслужава.

(Всъщност, възможно е те да са резултат от също така безпрецедентната смяна на екипа между българския финал и московския полуфинал – все пак за Ани Лозанова и Петя Буюклиева се знае, че могат да пеят.)

Така че твърдението на БНТ всъщност е вярно. Човекът-вълк постигна безпрецедентен личен успех, изобщо участвайки на европейски музикален конкурс. Жалко, че той е срам за сънародниците му, които се умориха от изпълнители, купуващи си световната „слава”. Да се надяваме, че Националната телевизия, която за пореден път обмисля промяна в регламента на „Евровизия”, ще си вземе бележка. Даже можем да помечтаем хората в БНТ да осъзнаят, че за нищо не ги бива и да оставят конкурса на някой друг – на ВСЕКИ друг!

Амин!

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов