Профсъюзите се съюзиха с анархистите на 1-ви май

От Юри Иванов • May 2nd, 2009 • Категория: Светът

Протестиращите превърнаха традиционните демонстрации по случай Деня на труда вчера в истински бунт срещу глобалния капитализъм, като вълненията обхванаха улиците на много градове в цяла Европа, предаде Таймс.

Политици в Германия и Франция отдавна предупреждават, че финансовата криза ще запали социалното недоволство. На някои места това стана реалност, макар и, по всичко изглежда, добре организирана предварително.

„Ние искаме социални вълнения и промяна, и ще направим всичко, за да доведем нещата в тази посока”, каза Маркус Бернард, говорител на обединението, многозначително наречено „Класова борба” (Class Struggle Bloc), което участваше в управляването на вълненията. „Системата е изпълнена с насилие. В този момент на него се отговаря с такова”, допълни той.

Профсъюзите определиха броя на хората, взели участие в протестите в Германия, на 484 000. Вълненията в Берлин започнаха още в четвъртък вечерта, когато бяха подпалени коли и контейнери за боклук. Рано сутринта на 1-ви май 700 анархисти блокираха гара в опит да саботират шествие, организирано от неонацистите.

Петте хиляди полицаи, изпратени да се преборят с вълненията, откриха, че броят им не е достатъчен за това. При сблъсъците са били ранени 48 служители на реда. Броят на задържаните към момента е 57. „Това, което можем да направим, е да посъветваме хората да не паркират колите си на улицата”, заяви ръководителят на берлинската полиция Дитер Глич. 

Обикновено разделените профсъюзи във Франция се съгласиха да проведат общи протести тази година. По данни на полицията броят на участниците в тях в национален мащаб е почти половин милион. При все това тази цифра е дори по-малка, отколкото се очакваше. Според полицията хората, взели участие в относително мирните протести в Париж, са 65 000. Профсъюзите обаче твърдят, че те са 160 000, включително ръководителите на опозиционната Социалистическа партия, които традиционно не участват в профсъюзни мероприятия за 1-ви май.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да попречи на протестиращите да навлязат на площад Таксим. По същото време повече от 100 младежи бяха задържани в турската столица Анкара.

Броят на хората, които се включиха в протестите в испанските градове Мадрид, Малага и Барселона, е около 40 000. Министър-председателят на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро дори се присъедини към шествието в Мадрид, въпреки факта, че участниците в него протестираха срещу предполагаемо скъпите отношения правителство-бизнес.

Вчера човек можеше да види как шофьорите на скъпи автомобили (особено в Берлин) дискретно ги прибират в подземни гаражи.

Денят беше добър за пътуване с автобус.

Текстът е публикуван с известни съкращения. Оригиналът можеш да намериш тук.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов