Стефан Вълдобрев и националният отбор

От Снежина Календжиева • Apr 15th, 2009 • Категория: Култура

(Ако ни попитате за любими български композитори и музиканти, името на Стефан Вълдобрев безспорно ще бъде едно от първите, които ще произнесем. Стефан е там, на онзи недостижим творчески връх, до който могат да достигнат малцина, вече от много години. Ние го обичаме и му се възхищаваме. Затова решихме все пак да пуснем тази леко остаряла информация – защото ВИЕ заслужавате да научите за Концерта на Стефан Вълдобрев и националния отбор, който се проведе преди три дни. – бел. ред.)

На 12 април (неделя) композиторът, актьор и музикант Стефан Вълдобрев влезе в ролята на национален селекционер. Един невероятен отбор само от нападатели, сред които музикантите Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко и Михаил Йосифов, свири наживо два часа в Народния театър пред пълна зала.

Поканените от Стефан изпълнители са не просто изключителни музиканти, но и представители на различни стилове, формации, популярни телевизионни формати – от ФСБ през Българското национално радио, Софийската Филхармония, Националната опера и Нов Симфоничен оркестър, до Мюзик Айдъл и Денсинг Старс…

През първото полувреме звучеше театрална и филмова музика, създадена от организатора на събитието.  Публиката имаше удоволствието да се наслади на музиката от филми като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Пансион за кучета”, както и от постановки като „Януари” на Радичков, „Буре барут”, „Една любов на Жуан” и др.  През второто полувреме младият композитор изпълни някои от хитовите си поп-парчета като „Рай”, „Аз ли съм или не съм”, „Едно” и „Към”.

Невероятно настроение внесе специалният гост Камен Донев със своя “задълбочен коментар на първото полувреме и опити за свирене на тарагот”. На бис Стефан Вълдобрев не пропусна да изпее заедно с близкия си приятел култовото парче „Обичам те, мила”.

В рамките на тези два невероятни часа в Народния театър, през които почти всеки си потропваше или тананикаше тихо, Стефан Вълдобрев, създал музика за над 60 театрални спектакъла, 8 игрални и 4 документални филма, доказа, че има място сред най-добрите композитори в съвременната българска музика.

Tagged as: