Магично послание от миналото

От Петя Пишмишева • Apr 2nd, 2009 • Категория: Култура

Оглушителният звън на чанове и хлопки, водовъртежът от искрящо ярки цветове, специфичният мирис на кози и овчи кожи те поглъщат и понасят в общия устрем на танца, отвеждат в един нереален свят. Наистина, човек неусетно бива напълно омагьосан и потъва в динамиката на лудешката кукерска игра, зашеметен от страховитите маски - дoтолкова, че дни наред чува звънтенето, усеща мириса и преливащата пред очите пъстрота – влетия в съзнанието му дух на кукерите. 

Такава е магията, която сътворяват участниците във фолклорния фестивал, провеждан на всеки три години в с. Попинци, Панагюрско. Той е не просто събитие, а празник за всички жители на селото и региона, а неизменно се превръща в такъв и за всички гости. Неслучайно от 1977 г. насам фестивалът на кукерските и маскарадните игри се провежда в сгушеното сред средногорските хълмове село Попинци. От незапомнени времена именно там по Сирни Заговезни се играе Джумала (специална дървена конструкция с окачени звънци, носена на раменете и покрита с домашно изтъкана черга),  който прогонва злите сили и известява настъпването на пролетта.

Доказателство за осъзната нужда на хората да се слеят в едно с вековните си традиции и ритуали и да ги предадат и съхранят бе активното участие на 21 състава от 13 общини в тазгодишния дванайсети фестивал, състоял се на 29 март. Съставите бяха оценявани от жури с председател ст. н. с. д-р Албена Георгиева от Института по фолклористика при БАН. Не наградите, обаче, са мотив за стотиците маскирани участници. Тяхната  енергия и заразяващ ентусиазъм имат своите дълбоки корени някъде там, в далечните времена, когато приказките са оживявали, децата са се страхували от чудовища, а възрастните са подреждали софрите и засявали нивите с молитва и благодарност.

Кукерските игри в днешно време пресъздават с красотата на багрите и движението образа на отминалите епохи, в които надеждата и вярата, че доброто ще победи, са заемали ключово място. Това послание продължава да се чува сред хлопането на чановете, докато вихрушката от цветове събужда съзнанието и вдъхва животворна енергия у хората, напомня им да се отворят за всичко предстоящо добро и им дава сили да се борят със злото – това е магичното послание на кукерите в наши дни.

Tagged as: