Осми март

От Снежина Календжиева • Mar 6th, 2009 • Категория: Светът

Наближава 8-ми март – Денят на жената – един от най-досадните дни за голяма част от мъжете (наред със Свети Валентин), но същевременно един от любимите за нас, жените. Ден, който заслужава да му отделим внимание, защото той не е просто празник за всички търговци на цветя, сувенири, парфюми и други любими нам артикули. Целта му не е и да се изпитат нервите на мъжете (или да им се бръкне в джоба). 8-ми март е ден с дълга (повече от 150-годишна) история, свързана с борбата на жените за равни права.

Всичко започва в далечната 1857 година, когато на тази дата в Ню Йорк работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Няколко месеца по-късно те основават свой собствен синдикат, за да продължат отстояването на исканията си. През следващите години на 8 март се провеждат още много протести на работнички, като най-запомнящият се е през 1908 година, когато по улиците на Ню Йорк излизат над 20 000 жени, за да изискат по-добри условия на труд и да защитят правото си да гласуват.

За първи път международният ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 година от Американската социалистическа партия. На следващата година на Първата международна конференция на жените в Копенхаген се взима решение ежегодно да се чества „Ден на жената”.

Особено място на празника е отделено в Източния блок и Съветския съюз. След падането на комунистическите режими той често се отрича, забравя се политическият му смисъл и все по-често се празнува като ден на майката или се използва като повод мъжете поне веднъж в годината да покажат уважение към своите половинки. 

8-ми март намира място и в календара на ООН, като основната цел е да се насочи общественото внимание към проблемите на жените по света – насилие, неграмотност, безработица, неравнопоставеност, трафик на хора, липса на граждански и политически права и т.н.

Всичко това разкрива и смисъла на този празник, натоварен с много социални послания. Той ни напомня, че не трябва да забравяме или пренебрегваме идеите, защитавани от феминистките движения (най-яростно през 60-те години на ХХ век). Нека на този ден не просто мъжете подарят цвете на най-важните жени в живота си, показвайки уважението си към тях, но всички да обърнем внимание на сериозните проблеми на жените по цял свят като насилие, неравнопоставеност и др.

Tagged as: ,