Лейди Стела Римингтън: „Британското правителство превръща страната в полицейска държава”

От Юри Иванов • Feb 17th, 2009 • Категория: Новини, Светът

17 февруари

Лейди Стела Римингтън, бивш ръководител на МИ5, обвини британското правителсто, че използва страха на хората от тероризма, за да ограничи гражданските права, съобщи Таймс. 73-годишната лейди Стела, която се пенсионира през 1996 г., отдавна критикува правителствената политика – особено опитите да се увеличи срокът на задържане преди отправянето на обвинение за заподозрените в тероризъм на 42 дни и спорния проект за въвеждане на лични карти.

„Откакто се пенсионирах, се чувствам по-свободна да се противопоставям на определени решения на властта – и особено на желанието да се въвеждат закони, които се намесват в личния живот на хората”, заяви възрастната дама.

„По-добре би било правителството да приеме определено ниво на риск, отколкото да плаши хората, за да може да гласува нормативни актове, ограничаващи гражданските свободи.”

Лейди Стела допълни, че САЩ имат дори по-голяма вина от Великобритания, тъй като твърдите им антитерористични мерки не само противоречат на хуманитарното право, но и спомагат за нарастването на броя на екстремистите. Америка „стигна твърде далеч с Гуантанамо и мъченията (които прилага)”, каза тя. „МИ5 не прави така.”

„Още повече, че това има противоположен ефект: все повече и повече терористи самоубийци намират оправдание за действията си.”

Публикуваният вчера доклад на Международната комисия на юристите (ICJ) изглежда потвърждава гледната точка на лейди Стела, коментира Таймс. В него се предупреждава, че „много държави паднаха в капана, поставен от терористите”, като въведоха антитерористични мерки, които подкопават същите онези ценности, които целят да защитят. Голяма част от въпросните мерки бяха наложени като временни, но накрая залегнаха за постоянно в законодателството и практиката, се казва още в доклада.

Консервативният депутат и бивш вътрешен министър в сянка Дейвид Дейвис подкрепи лейди Стела с думите: „Както много други хора, въвлечени в борбата с тероризма, тя е дълбоко загрижена за нашите исторически права и правилно предупреждава срещу правителство, чийто пръв интерес изглежда е да използва тероризма, за да плаши хората и да подкопава тези права вместо да ги защитава.”

Говорител на вътрешното министерство защити политиката на властта с думите: „Правителството даде ясно да се разбере, че там, където полицейското наблюдение и събирането на лични данни влияят върху личния живот на хората, те ще бъдат използвани само когато е необходимо и в степен, която е подходяща.”

***

Родената през 1935 г. Стела Римингтън е първата жена, назначена начело на МИ5. През 1993 г. тя е първият директор на МИ5, който застава пред камерите - за брошура, в която се разяснява дейността на британското разузнаване. Няколко години след пенсионирането си лейди Стела се захваща с писателска дейност. Засега, освен автобиографията си, тя е публикувала четири романа, два от които - “Заплахата” и “Къртицата” - са познати на българската публика.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов