Топ 10 на любовните песни

От Екип E-comedia • Feb 15th, 2009 • Категория: E-comedia представя

Напоследък е модно да се правят всякакви класации. Заразени от общата тенденция към сравняване и подреждане в стройна колонка от 10 (20 или дори 100) към 1 на неща, които не само че са несравними, но и трудно се поддават на единна категоризация, ниечленовете на екипа на e-comedia – си зададохме въпроса кои са любимите ни любовни песни.

(Да, попитахме се също кои са любимите ни марки вина, но установихме, че не сме толкова интелигентни да докараме броя на ВСИЧКИ известни нам марки до 10, така че тази класация засега отпада от списъка с приоритетите ни. Не се изненадвай, обаче, ако видиш статия, озаглавена „Топ 25 на алкохолните напитки, от които боли най-много глава”!)

След дълги размисли и съвсем леки спорове, изпълнени с размяна на юмручни удари, летящи бутилки от всички известни ни марки вина (да, и трите), няколко счупени стъкла и редица раздрани, надраскани или натрошени мебели, успяхме да постигнем удивителен консенсус и да се споразумеем за ето този списък:

10. Def Leppard – Love Bites. Е, тази песен попада в категорията „стара, но златна”. За първи път се появява по времето, когато повечето от нас са били твърде невръстни, за да оценят всепобеждаващата сила на любовта (и виното, и виното) – а именно през далечната 1987 г. “Love Bites” е единствената песен на Def Leppard, заемала първо място в класацията Billboard Hot 100. В допълнение към това тя е номер 8 в класацията “The Greatest Power Ballads” и номер 52 в “100 Greatest Love Songs” на VH1. Но какво да ти говорим – чуй я и прецени сам!

09. Марк Антъни & Тина Арина – I Want to Spend My Lifetime Loving You. Единственото дуетно парче в нашия списък се появява в края на 90-те години като част от саундтрака към „Маската на Зоро” – от своя страна единствения филм за маскирания чичко, който ние харесваме. Оттогава песента несъмнено се държи в предните редици на класацията „любими любовни песни на поне 50% от екипа на e-comedia и, макар че не открихме да е спечелила някакви награди, това по никакъв начин няма да ни попречи да ти я препоръчваме с две ръце.

08. Bon Jovi – Always. Има ли смисъл въобще да говорим. Съвсем скоро след появяването си през 1994 г. “Always” става най-продаваният сингъл на Бон Джоуви – където остава и до днес. Това са твърдения на wikipedia – ние само можем да добавим, че “Always” е и ще остане най-обичана песен на талантливите американци.

07. Lonestar – Amazed. Година на появяване:  1999 г. Осем поредни седмици начело на класацията “Billboard Hot Country Singles & Tracks”. 24-то място в “Billboard Hot 100”. Просто я чуй – тя заслужава и повече.

06. БТР – Когато няма любов. Първата българска песен в краткия ни списък е част от изключително приятния албум „Мечти”, в който можеш да намериш още един куп яки балади (все любовни при това – още чакаме БТР да възпеят виното).

05. Дженифър Ръш – The Power of Love. Тук по изключение нищо няма да ти кажем. Но ще го направим на няколко реда, така че да те убедим, че тази песен напълно заслужава петото място в нашата класация.

04. Лайънъл Ричи – Hello. Годината е 1984 г., албумът “Can’t Slow Down”. “Hello” е песен заемала толкова първи места в толкова много класации, че чак не е интересно. Само ще споменем “Billboard Hot 100”, “UK Singles Chart” и “Swiss Singles Chart” и ще замълчим дълбокомислено. Това парче си заслужава и заради хъм… интересния клип, в който Ричи страда от (както изглежда в началото) несподелена любов към сляпа студентка. Смята се, че въпросният клип е предизвикал много повече внимание, отколкото песента сама по себе си.

03. Киора – Вярвам в теб. И тук смятаме да си замълчим. Стоян Михалев може да говори сам за себе си – все пак той е абсолютният крал на лигавите (и не толкова) любовни песни в България (sorry, не можахме да спрем).

02. Брайън Адамс – Have You Ever Really Loved a Woman. За къде сме без песен от филма „Дон Жуан”, още повече, когато тя е продукт на сътрудничеството на Брайън Адамс и Пако де Лусия. Парчето се появява през 1995 г. и остава на първо място в “Billboard Hot 100” в продължение на пет седмици. Но да не си помислиш, че това е единствената причина да го слушаш!

01. Ерик Клептън – Wonderful Tonight. Най-старата песен в нашата класация (годината на появата й е 1977) и до днес продължава да е абсолютен хит сред влюбените двойки – и загубените единици, ако там е въпросът. Ако случайно току-що си слязъл от летящата чиния и не си я чувал по галактическото радио, сега е моментът най-накрая да поправиш тази  грешка!

Преди да завършим: специално място в този списък заема песента Pretty Womanна Рой Орбисън, която не е класирана, но не можем да не споменем заради естествено пораждащите се чувства на нежност, привързаност и любов, макар и често безответни, у нашия колега Теодор Войников към повечето, ако не и всички красиви жени.

Tagged as: ,