Северна Корея се готви да изпробва междуконтинентална балистична ракета

От Виктор Владев • Feb 3rd, 2009 • Категория: Новини, Светът

Токио, 03 февруари

Северна Корея се готви да изпробва балистична ракета с голям обхват, която може да достигне Съединените щати, съобщава “Таймс“, цитирайки южнокорейски и японски медии.

"Тепходон-2"

Южнокорейски специалисти съобщиха, че на сателитни изображения на КНДР се вижда дълго цилиндрично тяло, натоварено върху влак, за който се предполага, че се е придвижвал от завод за ракети в провинция Северен Пьонан към новопостроена площадка за изстрелване на Западния бряг на Северна Корея. Зловещата находка е идентифицирана като ракета “Тепходон-2“, която, със своя обхват от над 6400 километра, може да прекоси Тихия океан и да достигне Хавайските острови или Аляска.

Северна Корея, една от най-изолираните и фанатични диктатури, в която контролът на държавата върху медиите е почти абсолютен, не предоставя надеждни данни за ядрената си програма. Затова основната публична информация, касаеща КНДР, се основава на предположения, подкрепени от сведения на чужди разузнавателни служби.

Със сигурност поне се знае, че Северна Корея има действаща програма за производство на балистични ракети, както и ядрени глави. Тя обаче вероятно не разполага с технология, която да позволява монтирането на ядрена бойна глава върху ракета с голям обхват – ключово изискване за производството на действащи ядрени ракети.

Според анонимните южнокорейски специалисти вероятността КНДР да изпробва междуконтинентална балистична ракета (МКБР) през следващите един-два месеца е малка.

Ким Чен-ир

“Таймс“ отбелязва, че след две седмици, на 16 февруари, е рожденият ден на севернокорейския лидер Ким Чен-ир. Това е един от националните празници в КНДР. Вестникът не изключва възможността севернокорейската армия да изпробва ракетата в чест на рождения ден на “любимия водач“, както е наричан Ким.

Северна Корея се сдоби с първите си ракети “СКЪД“ през 60-те години от СССР и Китай. През годините севернокорейските учени усъвършенстваха първоначалната съветска технология, но новите ракети бяха неточни и ненадеждни откъм механиката, а обхватът им беше едва няколкостотин километра.

Ракетните войски на комунистическата държава бяха подсилени с разработването на ракетата “Нодон“ с обхват над 1200 километра. Оръжието също не се отличава с особена точност, но може да носи ядрени или химически бойни глави. Предполага се, че това е ракетата, чийто проект е закупен от правителството на Беназир Бхуто в Пакистан през 1993 г.

Най-обезпокоителното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея беше през 1998 г. Тогава КНДР изпробва ракета с голям обхват и тристепенно взривяване на бойната глава над Тихия океан. Ракетата “Тепходон-1“ прелетя над северното крайбрежие на Япония. Обхватът й доближаваше този на МКБР.

През 2006 г. КНДР изпробва ракета “Тепходон-2“, като предизвика силно безпокойство в международната общност. Според данни на южнокорейското и западното разузнаване ракетата се е взривила по-малко от минута след изстрелването.

Севернокорейските ракети “СКЪД“ могат да достигнат всяка точка в Южна Корея, “Нодон“ могат да ударят Япония, а “Тепходон-2“, за която се предполага, че все още е в процес на усъвършенстване, притежава потенциала да достигне дори Австралия.

“Тепходон-1“ и “Тепходон-2“ са разработени на основата на старите съветски ракети Р-11.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев