Неслучайно ни наричат Абсурдистан

От Юри Иванов • Apr 14th, 2009 • Категория: Редакционно

Последните няколко дни ни сюрпризираха с поредната серия родни безумия. Първо установихме, че вече не можем да си купим капки за нос от аптеката, без преди това да сме се сдобили с рецепта, защото, загрижено за добруването ни, здравното министерство съвсем правилно стигна до извода, че хората провеждат с тях т.нар. „опасно самолечение”. Същото се отнася за аулина и за един куп лекарства, на опаковките на които абсолютно нелогично е написано „без лекарско предписание”.

Както можеше да се очаква, резултатът от това е нарастване на присъствието пред лекарските кабинети на „пациенти” с огромна нужда от капки за нос. Не знам колко хора са починали от „опасно самолечение” точно с този продукт, но съм убеден, че съвсем скоро някой ще пострада, понеже лекарят му не е успял да му обърне внимание, зает с опашката чакащи с елементарни болежки.

Когато това стане, всички дружно можем да благодарим на любимия министър доктор Евгений Желев и на правителството, към което принадлежи.

Обаче, докато странната регулация на бизнеса с лекарства може да се приеме за недомислица или за поредната корупционна схема на ниско ниво, промяната в избирателния закон, приета вчера, е откровена подигравка с българското общество – при това явно насочена в една конкретна посока.

Не знам защо господа управниците си мислят, че сме чак толкова тъпи да не видим как се загрижиха за повишаването на изборния праг за коалициите, непосредствено след като социолозите предвидиха, че СДС и ДСБ ще влязат в бъдещия парламент. Идея нямам защо са решили да ни залъгват с нелепите 31 (!) депутати, избирани по мажоритарната система.

Но се интересувам от история. И знам, че промяната в предизборните закони в навечерието на изборите е честа практика в България… отпреди един век… на партизански, недемократични партии, които не подбират средства, за да останат във властта.

Господа управляващи, защо си губите времето с палиативи? Бъдете принципни докрай и направо последвайте светлия пример на Хитлер и Сталин!

***

Напомням на всички, които се интересуват, че e-comedia продължава търсенето на сътрудници. Повече информация за това тук.  

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов