Нарисувай ни метро!

От Юри Иванов • Jun 19th, 2009 • Категория: Редакционно

В нормалните държави, разположени далеч на запад, нейде отвъд Сивите заливи, велосипедните алеи са нещо естествено. Пак в тези прословути мистериозни страни, от които уж непрекъснато се учим, въпросните съоръжения не се създават в рамките на няколко седмици непосредствено преди поредните избори. По-важното, обаче, е, че там велоалеите изглеждат като такива. С други думи те не са покрити с тротоарни плочки и по правило са отделени както от тротоарите, така и от пътната настилка.

В не съвсем реалната българска действителност велосипедните алеи са нещо екзотично. Понеже тях никога не ги е имало, хората няма начин да ги познаят, смятат онези, които управляват столицата и се канят скоро да застанат начело на държавното кормило. Така че започват да си измислят.

Какво лошо има в това велоалеите да минават по средата на тротоарите? Е, да, пешеходците ще бъдат затруднени, но тях никой за нищо не ги брои. А защо освен място да не спестим и време? Различна настилка? Никога – та нали, докато я направим, изборите ще минат.

Не знам какви мисли са вълнували хората, проектирали поредната софийска глупост, но резултатът е направо печален. Добре де, сигурно ще си кажеш, ако не друго, столицата ни вече може да се гордее със собствени велоалеи. Вече ли? Не, разбира се! Те си бяха там и преди – просто никой не се беше сетил да сложи боята.

Между другото въпросната боя струва два милиона лева!

Така че, верен на идеята, че добрите хрумки трябва да се подкрепят, предлагам на кмета Борисов да довърши метрото по примера на велосипедните алеи. Няма никаква необходимост да се полагат релси, като за същите пари може да се купи приятна ръждива (може би даже леко сияеща) боя. Мотрисите също са излишни – с остатъка от боята спокойно могат да бъдат нарисувани малки влакчета – на всеки 100 метра по едно.

Така де – няма да се излагаме. Ама ха!

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов