Следят ли ни във Фейсбук?

От Теодор Войников • May 3rd, 2010 • Категория: България

Повечето от нас, които се наслаждаваме на привидно неограничената свобода за споделяне на информация във Фейсбук, рядко си задаваме този въпрос. Но той е важен заради органично заложения стремеж на МВР да увеличава контрола си върху Интернет - временно притихнал след бурните граждански протести, но готов да се прояви отново, когато бдителността ни намалее. Той е и особено актуален днес - на международния ден на свободата на печата.

Не се бях замислял сериозно по този въпрос до момента, в който между купчина виртуални зеленчуци, комунистически лозунги и резултати от безсмислени тестове попаднах на следния Фейсбук статус:

„В понеделник от БНТ ми беше наредено да спра да изразявам мнения във Facebook. Оказва се, че всички мои политически мнения са били следени. Днес ми беше заявено, че ми се забранява повече да работя към предаването “Полет над нощта” и да се занимавам със скайп комуникацията със зрители, която бях разработил за продукцията. Коментарите оставям на вас…”

Думите са на Иван Димитров Панов, български публицист и правозащитник, който допреди една седмица работи в предаването на БНТ „Полет над нощта”. Според неговото твърдение, на 26.04.2010 г. му се обаждат от продукцията да спре да изразява мнения в Интернет и Фейсбук и да изтрие всички свои мнения по политически и обществени въпроси. След като не се подчинява на заповедите, на 28.04.2010 г. от продукцията му се обаждат по телефона и му забраняват да ходи повече на работа.

По този повод публикуваме интервюто на Тася Тасева с Иван Димитров.

Миналия понеделник, 26 април, получаваш ултиматум да не поставяш коментари с политическа насоченост в социалната мрежа Фейсбук. Защо?

Отговорът се изразява в самия въпрос и с една дума „Защо?”. В България продължават да се случват неща, които би трябвало да са недопустими в една Демокрация.

Излиза, че твоите коментари са следени. Неудобни са на някого…?

Точно така. Има всички предпоставки и доказателства да се смята, че вече повече от 5 години съм подложен на систематично следене и разработки от страна на властта в София. Новите служби се оказват не по-малко брутални и безскрупулни от старата ДС. Като за реализиция на целите си използват и престъпни структури.

Излиза, че има хора в България, които целенасочено не искат България да прогресира? Те ли пречат на България вече 20 години?

Ако в миналото репресиите са били извършвани само по политически причини, днес те се извършват не само по политически, но и икономически причини. Властимащите се притесняват да не загубят икономическите облаги, които им носи властта и по тази причина са жестоки в разправата си с публицисти, които говорят свободно. В медиите са внедрени хора, които често лъжат по поръчки от МВР и пред които старите служители на държавна сигурност изглеждат безобидни. Изградена е нова ДС, още по-страшна от старата, която не се съобразява със Законите.

Нали всички ние искаме да живеем нормално, да имаме сигурност, работа, добра образователна система, почивка на морето… Толкова ли е трудно?

Колкото и парадоксално да звучи се оказва, че е трудно. Явно определена прослойка в обществото желае само и единствено тя да определя нещата и да се ползва от привилегии.

В сряда ти показаха вратата…
Ще разкажеш ли за случващото се пред друга конкурентна, частна медия?

Вече разказах за случилото се на всички авторитетни, международни правозащитни и журналистически организации. Днес излезе поредният доклад на „ ФРИЙДЪМ ХАУС “, който определя България като страна с относително несвободни медии. Много от българските централни медии са зависими от МВР и манипулират информацията, така че да се търси помощ от тях е често безпредметно.

Можем ли да говорим за медийна мафия в България?

„Медийна мафия” не е най-точното определение. По скоро медиите са пряко зависими от МВР, политически структури и мафията. Сред журналистите се всява страх. На практика им се показва, че неудобните могат безнаказано да бъдат тероризирани, пребивани и даже убивани. Това води до автоцензура, която убива истинската Свобода на словото в България. В различните медийни фирми са внедрени сътрудници на МВР, които получават понякога пари на ръка и за разлика от някогашните сътрудници на ДС не се водят никъде на отчет и са неконтролируеми.

Мислиш ли, че твоите скайп-включвания в предаването подтикваха зрителите да се замислят за своята роля в обществото? Да осъзнават своята значимост, да се изгражда гражданска позиция?

Без съмнение. Аз изградих първата в България успешна скайп система за директни видео връзки със зрителите без никаква цензура и предварителни записи. Зрителите оценяваха това и се чувстваха Свободни граждани.

Смяташ ли да заведеш дело в Страсбург?

Гоненията над мен през последните 5 години преминаха всякакви граници и живея под непрекъснат страх за живота си. Вече имах 2 въоръжени нахлувания на МВР в дома ми. Тези хора са решени на всичко…Прокуратурата отказа на всички инстанции да предприеме действия срещу служителите на МВР, извършващи незаконните деиствия. Имаше дори изискана проверка от ДАНС, която е завършила без резултат срещу МВР. В силовото ведомство действат необезпокоявани хора, които дори ми смениха лични данни в компютърния масив на МВР. Нещо, което успях да докажа чрез Комисията за защита на личните данни. При всяка по-сериозна публикация ме привикват в МВР да давам обяснения. За период от 4 години съм бил привикван над 20 пъти да давам обяснения за какво ли не. Тези хора превърнаха живота ми в Ад. Така, че държавата носи тежка отговорност за това, което се случва и аз ще я дам на съд в Страсбург.

Цялата история на Иван Димитров Панов можете да научите от статията “България - живот под страх”, в която той разказва за постоянните унижения и репресии от страна на МВР, на които е бил подлаган от 1997 г. насам.

Можете да подкрепите Иван Димитров в създадената по случая Фейсбук група.

Tagged as: , , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников