Как опазваме природата си

От Десислава Кралева • Aug 21st, 2009 • Категория: България

Днес бих искала да те попитам: С какво свързваш думата „планина”? Ако отговорът ти съдържа някоя от думите „природа”, „волност”, „свобода”, („преживяване в близост до природата”), „чистота”, скоро ще се наложи да го преосмислиш.

Надали построяването на лифт до Седемте рилски езера и неуспешните опити да се противодейства на това е новост за теб. Надали е новост и застрояването на Черноморието и неуспешните опити то да се ограничи. Като цяло – вече сме свикнали с постепенното, но системно унищожаване на българската природа и очевидната ни невъзможност да го спрем.

Но ето че преди няколко дни ни изненада поредната нагла стъпка в същата посока – хижа Седемте езера, намираща се в непосредствена близост до Рибното езеро, бе затворена от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве – Кюстендил. Мотивът за това е липсата на течаща вода в хижата, установена след проверка на инспекцията. Разбира се, липсата на течаща вода не е новост, поради простата причина, че от самото си отваряне хижата се захранва с вода от близкото езеро. Логично е да се запитаме в такъв случай дали поводът за проверката не е заразен след пребиваване в хижата човек? Данни за такъв инцидент няма. Хижарят, г-н Павел Танинчев, сподели, че въпреки големия брой туристи – 4000 за изминалия уикенд, няма нито едно оплакване и нито един случай на заразяване.

Колкото и непредубедено да опитаме да погледнем ситуацията, няма как да не забележим очебийната връзка между новопостроения лифт, близостта на „хижа” Рилски езера ( в която можете да наемете двойна стая за скромната сума от 100 лв. на нощ) и затварянето на х. Седемте езера в разгара на летния сезон. Интересна подробност е, че свободни места в нея няма за доста време напред.

За тези, които не са ходили в района, ще кажа, че хижата е разположена на изключително красиво място с невероятна природа и неподправено излъчване. Вярно е, е тя не се отличава с особени битови условия, но това може да се каже за голяма част от високопланинските хижи. За тези, които са тръгнали, за да видят и общуват с планината обаче, то далеч не е най-важното. Красотата на местността, топлотата на хижарите, вкусните гозби и уюта на мястото са далеч по-ценни от плазмените екрани, разположени във фоайето на близката „хижа” Рилски езера. Но, за съжаление, именно това, което привлича мнозина, накърнява интересите на други. И пак за съжаление, точно тези други са в състояние да задействат лостовете за упражняване на влияние и да съсипват – не много бавно, но затова пък доста сигурно, уникалната ни иначе природа.

Именно по този начин възприемам прокарването на лифта, а сега и затварянето на хижа Седемте езера. Именно това е и причината това събитие да е от такава важност. Защото поставено в общия контекст, то е поредната стъпка от покоряването на планината.

Затова и се обръщам с молба към теб – ако позицията ти се доближава или съвпада с изразената тук, присъедини се към групата, основана във Фейсбук и започнатата подписка. Защото общата ни позиция, заявена по категоричен начин, е в състояние да промени нещата. Не оставай ням пред това, което се случва с природата в България.

* * *

Виждал ли си кон в планината, сред волността на пасбищата и свободата на безкрайните простори? Величествена гледка, която спира дъха. А виждал ли си кон, впрегнат в каруца, украсен с пискюли и приведен под тежестта на товара, който тегли? Жалка картинка на сломена красота. Не позволявай това да се случи на Рила.  

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева