Смях в залата

От Екип E-comedia • Apr 20th, 2009 • Категория: България, Новини

Велико Търново, 20 април

По време на Националния семинар на ПП „Атака” на тема „Евроизбори 2009”, който беше открит днес във Велико Търново, лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че кампанията й за евроизборите ще премине под мотото „Не на Турция в ЕС”, предадоха българските агенции и новинарски сайтове. Акцентът в същата кампания ще бъде настояването за признаване на геноцид над българската нация, извършен от страна на османската държава през XIV-XX век.

Според господин Сидеров Турция трябва да се извини на българския народ и да изплати обезщетение на стойност не по-малко от 50 млрд. долара за щетите, нанесени нему в посочения по-горе, продължил шест века, период. Лидерът на „Атака” допълни, че партията му подготвя брошура на английски, френски и немски език, озаглавена „Геноцидът срещу българите”, която ще се разпространява в евроструктурите.

Ако отделяше по-малко време на популизъм и повече в опит да се образова, Волен Сидеров щеше да е наясно поне с две неща: 1. че в една демократична държава е редно кандидатите за народни представители да се концентрират върху вътрешните проблеми, а не да разпалват низки страсти; и 2. че е хубаво един строго научен (в случая юридически) термин да се използва в смисъла, който е вложен в него от съответната наука.

Няма да се спираме на значението на думата „геноцид” – всеки, който се интересува от него, може съвсем лесно да го открие (напр. в Wikipedia).

Ясно е, че няма българин, който да одобрява турското владичество и това, което се случва на народа ни в периода му. Но също така на всеки мислещ човек е ясно, че да търсиш обезщетение за събития, които се случили преди векове, е нелепо. Ако идеята на господин Сидеров се възприеме широко, всеки от съседите ни ще има възможност на свой ред да претендира за нанесени от нас щети през вековете (или за зверствата, извършени от българските войници през Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913 г.), които са солидно документирани, редом със зверствата на гръцките, сръбските и турските армии).

Защото на Балканите никой не е невинен!

За Волен Сидеров, партията му и българския народ като цяло ще бъде по-добре, ако той започне да оползотворява безспорната си енергия в опит да създаде нещо градивно, а не в упражнения по реторика на омразата. Да, знаем, че в „Атака” не харесват турците. Това, което не знаем, е каква социална политика ни предлагат. Какви ще бъдат данъчните ставки. Как ще се защитават конституционните ни права. Как от „Атака” ще се разделят с имиджа си на партия с най-много „мошеници” и „предатели” в България (по собствените им думи, отправяни към депутатите, напуснали парламентарната им група).

Лесно е да мразиш – много хора ще подкрепят господин Сидеров именно защото ние българите обичаме да ни е лесно и да не мислим много – обаче е трудно да предлагаш алтернативи в реалната сфера, в която се прави истинската политика.

Поради тази причина нас Волен Сидеров може само да ни забавлява.

Tagged as: ,