“ВИП Брадър 3“ се оказа милосърдие в полза на мобилните оператори и държавата

От Снежина Календжиева • Apr 17th, 2009 • Категория: България

„ВИП Брадър 3” е поредното риалити предаване по Нова телевизия, събрало в една къща така наречените ВИП личности на България, този път с благотворителна цел. Звучи прекрасно, но дали е така?

Нека започнем с може би най-съществения въпрос – колко от парите, които даваме чрез есемеси, отиват за благотворителност? Всеки изпратен от нас есемес е на стойност 1,20 лв., 20 стотинки от които са ДДС. От останалия лев едва половината отива по сметките за подпомагане на нуждаещите се. Петдесет стотинки прибира съответният мобилен оператор или БТК!!! Фирми, които купуват есемес-пакети от операторите, казват, че себестойността на един от тях е под 1 стотинка, защото компаниите им ги продават с печалба от по 1 стотинка на есемес. Не е трудно да си направим простата сметка: щом мобилните оператори продават на клиентите си 1 есемес за най-много 15-20 стотинки, оправданието, че 50-те стотинки са предназначени за техническа подръжка, звучи абсурдно. Стотици хиляди изпратени есемеси, едната половина от стойността на които отива за мобилните оператори, а другата – за благотворителните каузи…  

Въпросът относно „благотворителността” на „ВИП Брадър 3”, обаче, не се изчерпва само с мобилните оператори и БТК, които определено са на печалба. ВИП-съквартирантите твърдят, че са в къщата заради каузата и че това е най-важното за тях. Но наясно ли са зрителите, че всеки от участниците участва в предаването срещу солиден хонорар. Според неофициална информация сумата, платена на Тодор Славков, е между 100 и 200 хиляди лева, а на останалите съквартиранти – между 20 и 100 хиляди лева. Нека свалим ореолите на звездите и се замислим дали щяха да влязат във „ВИП Брадър 3”, само за да помогнат на нуждаещите се, без хонорари с пет или шест цифри!

Накрая да обърнем внимание на каузите. Първите – насърчаване на талантливи деца-сираци, обновяване на рехабилитационните центрове за деца с увреждания и др., трогнаха зрителите, които чрез есемеси събраха стотици хиляди левове. Какво обаче става накрая с парите? Всички те се разпределят поравно за осемте каузи, които се стреми да подпомогне предаването. Последната от тях е свързана с екологията – събиране на пари за осигуряване на разделно събиране на отпадъците на 30 000 семейства. Какъв ще бъде резултатът? Част от средствата, събрани от зрителите за болните деца, ще отидат по сметките на частни фирми, които да осигурят контейнери за разделно събиране на боклука на няколко хиляди семейства. За мен лично това не може да се нарече благотворителност.

Организаторите на предаването обявиха тази седмица, че се отказват от печалбата си от есемеси за това издание на шоуто. Зад това им, иначе благородно, намерение, обаче, прозира другата истина – че ще се обогатят с парите от дългите рекламни блокове по време на „благотворителния спектакъл“.

След всичко казано мисля, че вече всеки може да си отговори на въпроса, който зададох в началото – само благотворителност ли стои в основата на „ВИП Брадър 3”, или предаването е добре измислен начин за печалба на гърба на състрадателните зрители!  

Не искам да кажа, че не трябва да даваме парите си за благотворителност, а че трябва да бъдем по-критични към подобни кампании и да искаме пълна прозрачност. Само така ще можем действително да помогнем на нуждаещите се, а не на компании и без това притежаващи милиони.

Tagged as: ,