Как се води диалог? Някой да им обясни!

От Виктор Владев • Mar 28th, 2009 • Категория: България

Случвало ли ви се е да очаквате някакво събитие с нетърпение и неподкрепен със сериозни аргументи оптимизъм? Случвало ли ви се е резултатът да бъде едно голямо разочарование? На мен да, при това неведнъж. Все си мислех, че съм претръпнал, но явно животът винаги има с какво да ме изненада.

От няколко дни очаквах последното издание на предаването „Референдум” по БНТ-1 с участието на лидерите (формален и неформален) на БСП и ГЕРБ, и представители на икономическите им екипи. По принцип харесвам формата на това предаване, но за съжаление на няколко пъти съм се убеждавал, че той е неприложим при хора, които нямат елементарна култура на водене на диалог. Такива, за съжаление, са повечето ни политици въпреки дългогодишния си стаж, който уж би трябвало да ги е научил на някои основни правила на поведение.

Въпросът, на който зрителите трябваше да си отговорят, беше зададен приблизително така: „Ще успеят ли лидерите на двете основни партии да превъзмогнат политическото говорене за сметка на конкретни и смислени предложения за преодоляване на икономическата криза?”.

Смятам, че това е много добър избор за основен въпрос в такъв телевизионен дебат, тъй като разчупването на стереотипа на дребното заяждане и междупартийните интриги е задължително условие за провеждането на смислена дискусия. Разбира се до такава не се стигна и разговорът, или по-скоро надприказването, отново пое по утъпкания път, който отведе много българи до решението, съзнателно или несъзнателно, да престанат да се интересуват от политика.

Но какво да правим, балканци сме си. Имаме да наваксваме още доста години на цивилизационно развитие, за да се отучим от неприятните навици да се вкопчваме с настървение в дреболии, за да оборим опонента на всяка цена, като по този начин изпускаме от поглед цялата картина и не отговаряме на въпросите, които всъщност са от значение.

И така – какво се случи? Отборите на БСП и ГЕРБ трябваше да представят своите програми за преодоляване на икономическата криза. Дебатът започна що-годе обнадеждаващо, след като неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че кризата е внесена отвън и за нея не е виновно правителството на Сергей Станишев. Премиерът се постара да убеди зрителите, че кабинетът се справя много добре с предизвикателствата, пред които кризата изправя българското общество. Ако не друго, трябва да призная, че неговата култура на изказване и водене на диалог далеч превъзхождаше тази на Борисов, който изглежда става все по-краен привърженик на формата за сметка на съдържанието. И то каква форма – кметът на София е майстор в поддържането на имидж на мъжкар. Рамбо не слуша чужди мнения, той знае какво трябва да се направи. За него аргументите са излишни, достатъчно е мъжественото му присъствие. Това върши доста добра работа, когато искаш да завъртиш главите на жените, но не помага особено за разрешаване на финансови кризи.

Успокояващото е, че икономическата програма на ГЕРБ не е писана от Борисов. В противен случай щях да се моля неговата партия да не спечели изборите. Всъщност „отборът” на БСП доста напористо се постара да убеди публиката, че планът на ГЕРБ е твърде радикален и ще доведе българската икономика до катастрофа.

Ние сами можем да преценим дали е така. С ръка на сърцето мога да кажа, че дебатът с нищо не ми помогна да разбера какво представляват плановете на БСП и ГЕРБ за справяне с кризата. Някои от твърде малкото конкретни предложения бяха намаляване на ДДС в степен, съобразена с динамичната икономическа ситуация, но до не по-малко от 15 %, както и наливане на огромни суми в изграждането на пътната инфраструктура, като по този начин се запазят и евентуално създадат работни места. Първата идея е на ГЕРБ, а втората на БСП.

Чухме много за кражбите от ДДС, за аферата „Мургина”, за боклука на София и липсата на рампи за инвалиди. От добре познатите интриги не остана време за това, за което гостите на „Референдум” се бяха събрали. Успокояващото е, че живеем във високотехнологично време, поне според досегашните критерии, и тези от нас, които имат щастието да разполагат с компютър, интернет и интерес, могат да разгледат икономическите програми на ГЕРБ и БСП. На останалите, за съжаление, не мога да помогна. Щом четете този текст, обаче, значи имате възможност сами да си изградите ерудирано мнение, да прецените позитивите и негативите в програмите на двете партии, да се поинтересувате и от това, което предлагат другите политически движения, да се задълбочите върху проблема в компанията на шише гроздова, и да вземете трезво решение за кого да гласувате. Мезето е от мен - Антикризисна програма на ПП ГЕРБ и Планът “Станишев” с малко оцет и чесън за автентичност.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев